maja 13, 2018

ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOŚLIWKĄ!




DROŻDŻOWE BUŁECZKI zawijane z czekośliwką. Dzisiaj mam dla Was zawijańce drożdżowe, lubię właśnie wiosną lub latem rozpieszczać dzieciaki i mojego Lubego, przygotowując takie domowe bułeczki drożdżowe. Lubią je wszyscy, a jeszcze ciepłe smakują najlepiej pod słońcem. Idealne do kawki czy na śniadanie. Bułeczki można nadziewać np. powidłami śliwkowymi, nutellą czy tak, jak ja tzw. czekosliwką mamy roboty. Bułeczki są bardzo aromatyczne i proste w wykonaniu.
Zachęcam Was do przygotowania!




PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ZAWIJAŃCE Z CZEKOŚLIWKĄ

 (autorski przepis nie kopiuj moich treści bez zgody autora!)


- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 5 jaj rozmiar M
- 200 g margaryny/masła
- niepełna szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 paczki drożdży instant
- pełna szklanka mleka


+ 1 jajko do posmarowania 


Jajka utrzyj z cukrem mikserem przez 1-2 minuty.
Mąkę wymieszaj z drożdżami.
Mleko podgrzej w rondelku, ma być ciepłe nie może być gorące! ( w innym przypadku zaparzysz mąkę)
Masło stop w rondelku i wystudź aby było letnie.

Do miski z mąką dodaj masę z jaj, mleko i zacznij zagniatać ciasto. Dodawaj stopniowo masło i wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut.
Im lepiej je wyrobisz tym będzie bardziej puszyste więc się przyłóż ;-)

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Jeśli dzień jest zimny i deszczowy, postaw miskę na kocu lub zimą koło kaloryfera. Pozostaw tak na godzinę.
Po tym czasie ciasto podziel na 18-20 kawałków.
Każdy rozwałkuj na blat posmaruj nadzieniem ( u mnie czekośliwka) zroluj ciasno. Wałek przetnij na pół i zwiń w bułkę. 
Ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem, zachowaj odstęp bo bułki urosną. 
Bułeczki na blaszce pozostaw przez 20 minut, po tym czasie wstaw do piekarnika. 
Temp. 160- 170 stopni C, czas w zależności od tego, jak piecze Twój piekarnik znasz go lepiej niż ja, u mnie to 25-30 minut. Bułeczki pieczemy na złoty kolor.
Studzimy i jemy! ;-)))

Wypróbuj też drożdżowe bułeczki z rabarbarem i kruszonką! - PRZEPIS



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI