Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami

zielone-szparagi-z-kasza-w-misce

Sezon szparagowy mamy  w pełni, więc nie dziwcie się, że w ostatnich dniach pojawia się na blogu sporo przepisów z tym pysznym warzywem w roli głównej. Ja osobiście jestem wielbicielką tych zielonych, więc zdecydowanie więcej przepisów pojawia się na ten rodzaj szparagów.
Dziś na blogu sałatka z kaszą i zielonymi szparagami; tym razem użyłam pęczaku, ale możecie  też dodać Waszą ulubioną kaszę. Dzisiejsza sałatka może być podana w dwóch wersjach, czyli na ciepło i na zimno. W obydwu będzie przepyszna!

Niektóre przepisy ze szparagami na blogu:



Sałatka z kasza i zielonymi szparagami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanego pęczaku
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 garści rukoli
  • listki kolendry lub pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny


Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi gotujemy na parze przez 5 minut. Następnie kroimy je na 3 cm kawałki. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka. 
W szklance mieszamy sól, pieprz, ocet i oliwę.
Do miski wrzucamy kaszę, szparagi, cebulę i porwaną na kawałki rukolę. Wszystko zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i posypujemy listkami kolendry lub pietruszki.

Komentarze