Klopsiki wieprzowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym

  Dość łatwe i nieskomplikowane danie na codzienny obiad. Delikatne wieprzowe klopsiki w pysznym, delikatnym pieczarkowo-śmietanowym sosie. 


400 g mielonej łopatki wieprzowej
1 jajko
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 cebuli
3 łyżki bułki tartej
przyprawa do gyrosa
sól, pieprz
2 łyżki mąki
olej do smażenia


6-8 pieczarek
1/2 cebuli
200 g śmietanki 30%
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu
natka pietruszki



Mięso mielone umieścić w misce, dodać do niego bułkę tartą, posiekaną cebulę i szczypiorek, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa robić małe kuleczki, obtoczyć je w mące i smażyć na złoto, ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni na ręcznik papierowy.
Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulkę drobno posiekać. Na patelnię po klopsikach wrzucić masło, pieczarki i cebulkę, podsmażać aż pieczarki będą rumiane. Następnie zalać pieczarki bulionem. Na patelnię włożyć znów klopsiki i dusić je przez ok 10 minut w bulionie. Następnie dodać śmietankę i delikatnie mieszając gotować aż sos zgęstnieje. Ewentualnie sos doprawić Podawać z ziemniakami lub ryżem posypane natką pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne