Kawa mrożona w dwóch wersjach + kilka słów o…

Kawa mrożona w dwóch wersjach + kilka słów o...Dziś zapraszam Was na pyszną kawę mrożoną w dwóch wersjach. Obie są naprawdę proste i idealne na gorące, słoneczne dni. Ostatnio jestem bardzo zabiegana, czasem zastanawiam się „kiedy skończył się dzień”? Wydaje mi się, że zegarki pędzą jak oszalałe, a moja doba jest zdecydowanie za krótka na wszystko co sobie zaplanowałam. Kawa… to taka moja chwila wytchnienia. Czasem by postawić na nogi, czasem by schłodzić, a czasem w wersji słodkiego a la deseru. Którą Wy wybieracie opcję? 😉

Poza przepisem (sposobem) na pyszną mrożoną kawę chciałabym polecić Wam piękne i oryginalne drewniane podkładki PUZZLE od Natura Drewna. Tak, to te małe cuda, które widzicie na zdjęciu. Są naprawdę urocze. Moi znajomi byli nimi zachwyceni. Ostatnio często podaję na nich kawę czy herbatę, a nawet różne koktajle. Możecie je połączyć w całość (4 podkładki tworzą wówczas powierzchnię, na której można postawić coś większego) lub układać pojedynczo.

Podkładki PUZZLE od Natura Drewna (3)Podkładki PUZZLE od Natura Drewna (1)

Są wspaniałą piękną i praktyczną ozdobą stołu. Na moich podkładkach widnieją kotki, ale możecie nabyć podkładki w inne zwierzęta lub wzory. Wszystko znajdziecie na fanpagu Natura Drewna, na który serdecznie zapraszam.

Natura Drewna logo

A wracając do przepisu (sposobu) na pyszną mrożoną kawę…

Kawa mrożona w dwóch wersjach + kilka słów o...

Składniki:

Wersja podstawowa:

  • 1 mała filiżanka kawy
  • kostki lodu
  • zimne mleko
  • cukier (jeśli słodzicie)

Wersja wzbogacona:

  • odrobina syropu barmańskiego o smaku amaretto
  • bita śmietana
  • szczypta kakao
  • rurka

Przygotowanie:

Wersja podstawowa:

Zaparzamy kawę wg gustu (u mnie z 1 czubatej łyżeczki kawy rozpuszczalnej + cukier). Studzimy.

Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu (do około 1/2 wysokości szklanki), wlewamy kawę, a następnie dolewamy zimne mleko.

Podajemy.

Kawa mrożona werjsa podstawowa

Wersja wzbogacona:

Kawy nie dosładzamy, tylko dolewamy do gorącej syrop barmański amaretto, mieszam. Odstawiamy do przestudzenia. Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu (do około 1/2 wysokości szklanki), wlewamy kawę, a następnie dolewamy zimne mleko. Na koniec dodajemy bitą śmietanę, posypujemy ją szczyptą kakao. Kawę podajemy od razu z grubą rurką.

Kawa mrożona wersja wzbogacona (a la deser)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz