piątek, 4 maja 2018

Szparagi zapiekane w maśle czosnkowym




Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
sól


Sposób wykonania:

Szparagi myjemy i odłamujemy ich zgrubiałe końcówki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Masło ucieramy z solą i zmiażdżonym czosnkiem a następnie nakładamy na szparagi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut.
Po tym czasie szparagi mieszamy aby roztopione masło równomiernie je pokrywało. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy przez kolejne 10 minut.
Szparagi podajemy jako jarzynkę do dania głównego lub np. z grzankami jako samodzielne danie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...