sobota, 5 maja 2018

Kruchy placek z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni i pieczemy ciasta z jego udziałem. Dzisiaj mam dla Was kruche ciasto przekładane rabarbarem i truskawkami, które nadają lepszy smak.
Ciasto jest bardzo smaczne i szybko znika.
Na blogu znajdziecie więcej przepisów na ciasta z rabarbarem i nie tylko.
Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Za co z góry bardzo dziękuję.

Ciasto
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
100 g kwaśnej śmietany
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, pokrojone masło, cukier puder i śmietanę.
Wszystko zagnieść szybciutko na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części. Z każdej części upiec placek (przed pieczeniem ponakłuwać widelcem) na blaszce (23x38cm) wyłożonej papierem. Piec w temp 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane.

Masa
1 kg rabarbaru
8 truskawek
200 g cukru
1 galaretka cytrynowa

Cukier puder do oprószenia

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i odstawić na 15 minut.
Dodać truskawki i przesmażyć stale mieszając aż masa będzie gęsta.
Zdjąć z palnika i wsypać galaretkę. Bardzo dokładnie wymieszać.
Gorącą masę wlać na upieczony placek i przykryć drugim.
Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
Przed podanie oprószyć cukrem pudrem.

kruchy placek z rabarbarem

4 komentarze:

  1. taki kruchy placek to najlepszy majowy deser;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite ciasto na majowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, chwila spokoju /moja pani wyjechała/ można zaglądnąć do "smaków". Piękny przepis na straganach widziałem składniki.Pozdrawiam Szefową

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic nie przebije Pani "Prostego ciasta z rabarbarem..."

    OdpowiedzUsuń