środa, 2 maja 2018

SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

   Szparagi w cieście francuskim to wspaniała propozycja na obiad,kolację bądź wykwintną przystawkę na majowe imprezki.
    Tą potrawę robi się błyskawicznie więc jest wprost idealna. W sezonie szparagowym to pozycja obowiązkowa.


Składniki na 6 porcji:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • pęczek zielonych szparagów
  • 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 
  • ser parmezan bądź inny ulubiony
  • jajko do posmarowania ciasta
  • sól,pieprz
Szparagi myjemy,suszymy i odcinamy zdrewniałe końcówki.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych kwadratów,każdy z nich posypujemy serem.
Jednym plastrem szynki owijamy trzy łodygi szparagów, układamy na cieście francuskim po skosie. Całość dokładnie zwijamy zlepiając końcówki. Na końcu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na ok 25 min,aż będą rumiane.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz