kwietnia 30, 2018

WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU


Burger wołowy z żytnio- razową bułką, ze świeżym ananasem, mieszanką sałat, ogórkiem z chili i pysznym sosem majonezowym z curry i suszonymi pomidorami.


Kiedy przychodzi chęć na burgera nic nie poradzisz, trzeba zrobić i już. Burgery wołowe to zdecydowanie coś co lubię, przygotowuje w domu dla znajomych i bliskich na bardzo wiele różnych sposobów, a tak rzadko mam okazję zrobić zdjęcie i podzielić się z Wami przepisem na burgera. Ale obiecałam sobie ostatnio, że będę starała się robić zdjęcie chociaż co piąty posiłek i dzielić się z Wami, wszystkimi nowymi pomysłami. Burgery wołowe można robić na wiele sposobów. Ja bardzo lubię wołowinę w połączeniu z przyprawami takimi jak kumin, tymianek, sumak, czosnek czy majeranek, nabiera ona wtedy świetnego smaku. zazwyczaj kupuje rostbef lub udziec wołowy. 
Bułki możesz przygotować samodzielnie, ale ja na spotkaniach przy grillu idę na łatwiznę i kupuje bułki gotowe, zazwyczaj wybieram te z dobrej piekarni bez ulepszaczy. 





SKŁADNIKI:


BURGER WOŁOWY


- 650 g wołowiny (rostbef)
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka oleju ze słoików z suszonymi pomidorami
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki sumaku
- 1/3 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 jako (opcjonalnie)


Mięso zmiel na maszynce lub bardzo drobno posiekaj. Ja nie mam maszynki do mięsa więc mięso siekam a potem blenduje troszkę blenderem ;-). Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz ze wszystkimi składniki i wymieszaj na gładką masę. Mięso powinno byc wyrabiane przez 15 minut.
Formuj burgery i grilluj na patelni grillowej lub na ruszcie grilla.


Ponadto:
Bułki, również połóż je na chwilę na ruszt aby się ładnie zrumieniły.



SOS do burgerów:

- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżki śmietnay
- 2 łyżeczki oliwy ze słoiczka po suszonych pomidorach
- 1/3 łyżeczki przyprawy curry
- 6 posiekanych suszonych pomidorów
- świeża dymka
- odrobina miodu
- 1/2 łyżeczki słodkiej musztardy
- sól, pieprz

Sos wstaw najlepiej na 3 godziny do lodówki aby smaki się przegryzły.


Na burgery:

- ogórki konserwowe z chilli
- mieszanka sałat
- kilka krążków słodkiej cebuli
- po grubym plastrze świeżego ananasa na burgera (pokrój go w kostkę)

Bułkę posmaruj sosem, ułóż sałatę, ponownie sos, ananasa, cebulkę, grillowanego kotleta, ogórki, sałatę i przykryj bułką. 
Gotowe!

Przepyszne!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI