Makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i oliwkami z dodatkiem sera pleśniowego

     Kolejny z serii szybkich obiadów pomysł na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Takie obiady powstają u mnie gdy zaglądam do lodówki i patrzę co w niej mam. Wtedy układa mi się w głowie plan co z czym połączyć, aby zrobić pyszny obiadek. Zachęcam do takiego kombinowania bo sami siebie możecie zaskoczyć jakimś ciekawym daniem. :)

Makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i oliwkami z dodatkiem sera pleśniowego


Składniki:
  • makaron świderki
  • puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 
  • 5-6 pomidorów suszonych w oleju
  • 15 zielonych oliwek
  • dwie łodygi selera naciowego
  • 100 gram niebieskiego sera pleśniowego
  • 200 ml śmietanki
  • sól, pieprz
  • słodka papryka (przyprawa)
Wykonanie:

Nastawiamy wodę na makaron.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej (może być ten z suszonych pomidorów), wrzucamy pokrojonego selera naciowego i pokrojone suszone pomidory. Podsmażamy. Następnie wrzucamy pokrojone oliwki i przyprawiamy.

W tym czasie prawdopodobnie zagotowała się woda, do której wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na pakowaniu (lub według własnych upodobań).

Na patelnię z podsmażonymi warzywami wlewamy śmietankę i wrzucamy odsączonego tuńczyka. Doprawiamy znów do smaku jeśli jest taka potrzeba. Pod koniec, przed samym podaniem, wrzucamy pokruszony ser pleśniowy.

Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy dokładnie z naszym sosem. Nakładamy na talerze.

Smacznego :)

Makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i oliwkami z dodatkiem sera pleśniowego

Komentarze

Prześlij komentarz