niedziela, 22 października 2017

Bataty zapiekane z ciecierzycą i batatowy hummus


Na dworze liście już mienią się wszystkimi kolorami jesieni, więc pozostańmy w tym klimacie również w kuchni. Tym razem proponuję przepis (a nawet dwa), gdzie przy okazji przygotowywania obiadu zostaną nam składniki na zrobienie czegoś na śniadanie :). Zapiekane bataty z dodatkiem orientalnych przypraw świetnie rozgrzeją nas w deszczową pogodę - obiecuję, nie pożałujecie :).

Składniki (1-2 porcje + miseczka hummusu):

- 1 duży batat
- 1 puszka ciecierzycy
- 0,5 cebuli
- 1 duży pomidor
- olej rzepakowy 
- przyprawy: słodka wędzona papryka, kmin rzymski, sól, pieprz (ilość według uznania)
- 2 porządne łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek wody

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Batata umyć, przekroić na pół. Miąższ lekko naciąć nożem i posmarować delikatnie olejem. Ułożyć batata skórką do dołu, piec ok. 40 min, aż będzie miękki. W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać wszystkie przyprawy oraz ciecierzycę, wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę. Połowę farszu odłożyć do przygotowania hummusu. Na patelnię dodać pokrojonego pomidora, zredukować ilość płynu. Z upieczonego batata wyjąć łyżką połowę miąższu i odłożyć go do części przeznaczonej na hummus. Farsz z patelni przełożyć do zagłębień w wydrążonych batatach, włożyć na 10 minut do piekarnika. W tym czasie przygotować sos: połączyć ze sobą łyżkę tahini, łyżkę soku z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dolewając w trakcie po łyżce wody, do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Doprawić solą do smaku. Bataty wyjąć z piekarnika i polać sosem. 
Hummus: odłożoną wcześniej cebulę z ciecierzycą oraz batata umieścić w pojemniku blendera, dodać łyżkę tahini, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki oleju oraz 2 ząbki czosnku (można dodać mniej) przeciśnięte przez praskę. Całość zblendować, przełożyć do miseczki, posypać wędzona papryką i sezamem. 

14 komentarzy:

  1. ulala, takie bataty musiały być pyszne! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się taka forma batatów... nigdy ich nie jadłam ale z chęcią bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam połączenia batatów i ciecierzycy, ale obydwa składniki uwielbiam :D Z chęcią wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, wyszły naprawdę bardzo smaczne, a jeśli lubisz wędzoną paprykę to na pewno Ci zasmakują :).

      Usuń
  4. To są zdecydowanie nasze klimaty :D Bardzo lubimy takie dania i są niezwykle sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I to się nazywa sprytne i oszczędne gotowanie :) Uwielbiam hummus w każdym wydaniu, pieczone bataty także. Jestem na tak!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyobrażam sobie, jak genialnie to musiało smakować, wygląda cudnie :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Teraz mam odpowiedni sprzęt, który poradzi sobie z robieniem hummusu i wiem, jaki zrobię! Bardzo lubię bataty :) Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieczone bataty ze słonym akcentem to dla mnie nowość. Bardzo ciekawy pomysł, z którego mam nadzieję, niedługo skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do eksperymentowania, połączenie batatów z wędzoną papryką jest naprawdę świetne :).

      Usuń