Grilled Cheese – Kanapka z Awokado i Serem

Aromatyczna kanapka o fajnej  chrupiącej teksturze –  idealna na lunch,  a nawet i obiad gdzie razem z sałatką utworzy zdrowe danie główne.

Kanapka zawiera pastę z  awokado. Cenne awokado dostarcza nienasycone kwasy tłuszcze, witaminami –  K, C i minerały jak potas czy magnez. Pasta doprawiona jest świeżą kolendrą, limonką i przeciwzapalnym czosnkiem – wszystkie  składniki nadają świeży aromat.

Orzeźwiająca pasta doskonale podkreśla smak żółtego sera; ser  możecie użyć dowolny taki jaki macie w lodówce, a chleb najlepiej  pełnoziarnisty.

Awokado

Orzeszki piniowe lub pestki słonecznikowe ( około 2-3 łyżki)

Świeża kolendra

2-3 ząbki czosnku

Sól

Oliwa z oliwek

Sok z 1 limonki

½ papryczki jalapeno

 

+ dowolny ser żółty

+ chleb pełnoziarnisty

+ 2 łyżki masła do smażenia

+ szpinak opcjonalnie

 

  1. W food procesorze mieszamy wszystkie składniki na pastę – pulsujemy do uzyskania aksamitnej pasty.
  2. Chleb smarujemy lekko masłem ( tylko z wierzchnich  stron) ;
  3. Na kromkę chleba ( ze stroną  bez masła)  nakładamy pastę z awokado, kawałek sera i opcjonalnie listki szpinaku; zakrywamy  drugą kromką chleba;
  4. Na patelnie dodajemy masło i nagrzewamy; gdy patelnia się nagrzeje kładziemy kanapkę i podpiekamy z każdej strony,  aż chleb się zarumieni a ser roztopi;

Leave a Reply