Torcik kokosowy

Pyszny kokosowy torcik, z którego wykonaniem poradzi sobie każdy. Puszysty biszkopt nasączony malibu, delikatny krem i mnóstwo wiórków kokosowych.



BISZKOPT O ŚREDNICY 26 CM
4 żółtka
2 całe jaja
2/3 szk. cukru
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml wody

MASA:
1 l mleka
4 budynie z cukrem
500 g masła lub margaryny
150 G wiórków kokosowych

PONAD TO:
50 g wiórków kokosowych
200 ml malibu

  • Torcik kokosowyJaja zmiksować z cukrami, dodać proszek do pieczenia, wodę, a następnie wsypywać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Piec przez 30 min w 180 st., zostawić do ostygnięcia
  • Torcik kokosowy 4 Budynie ugotować w 1 l mleka i zostawić do całkowitego ostygnięcia. (budyń ma być całkowicie zimny).Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej zmiksować na puszysto, po czym dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. Kiedy już cała masa jest zmiksowana dodać wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksować
  • Torcik kokosowyBiszkopt Przeciąć na pół i nasączyć likierem malibu. Masę podzielić na 2 części. Na jedną część biszkopta wyłożyć połowę masy, przykryć ciastem i druga połową masy. Posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki aby stężał. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne