X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieSurówki

Surówka z młodej kapusty

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 200 g świeżego ogórka
  • pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 ml oleju lub oliwy
  • sól, cukier, pieprz

Sposób przygotowania

Z główki kapusty usuwamy brzydkie, wierzchnie liście. Następnie kapustę myjemy, osączamy i drobno szatkujemy. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę lub cienko obieramy i ucieramy na grubej tarce do jarzyn. Cebulę kroimy w półplastry, a szczypior i koperek siekamy. Mieszamy w salaterce ogórka, kapustę, cebulę i koperek. Z soku z cytryny, posiekanego czosnku, oleju lub oliwy oraz przypraw robimy sos, którym polewamy surówkę. Przed podaniem posypujemy ją posiekaną dymką.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również