BURACZANO-JABŁKOWY CYMES

Ta niesamowita kompozycja, to prawdziwy CYMES! A nazwa ów sałatki jest nie tylko zapowiedzią czegoś niewiarygodnie smacznego, ale również wskazuje na rewelacyjny SOK BURACZANO-JABŁKOWY – nowość w ofercie Victoria Cymes. To właśnie ten przepyszny, bardzo zdrowy napój, nadał mojej warstwowej sałatce absolutnie wyjątkowego, niepowtarzalnego charakteru. W jaki sposób wykorzystałam go do sałatki? Otóż ugotowałam w nim kaszę jaglaną, dzięki czemu nabrała ona nie tylko bajecznego koloru, ale też rewelacyjnego, lekko słodkiego smaku. Do kaszy dodałam, aromatyczny kozi ser z dodatkiem syropu z agawy oraz owoców goji, a całość uwieńczyłam nektarynkami i chrupiącymi płatkami migdałowymi.

Zapewniam Was, że sałatka ta smakuje po prostu obłędnie! Jest bardzo prosta w przygotowaniu, pożywna i doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i w drugiej połowie dnia – na obiad tudzież kolację. Dobrze się przechowuje, więc polecam ją również na kolejny dzień. Obok tego przepisu naprawdę nie można przejść obojętnie!

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
172,7 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i dokładnie płuczemy pod kranem z ciepłą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Do garnuszka wlewamy buteleczkę soku buraczano-jabłkowego CYMES z odrobiną soli. Kiedy sok zagotuje się wsypujemy kaszę (w proporcji 1 szklanka soku na 1/2 szklanki kaszy), mieszamy, a następnie przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy pod przykrywką na około 5 minut, po czym polewamy olejem z orzechów włoskich (1-2 łyżki) i czekamy aż przestygnie.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  3. Owoce goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku i siekamy nożem na mniejsze kawałki. Ser kozi rozgniatamy widelcem, dodajemy jagody goji, syrop z agawy i całość dokładnie mieszamy.
  4. Nektarynki kroimy w kosteczkę i skrapiamy skokiem z cytryny.
  5. Przy pomocy obręczy kulinarnych formujemy bryły, układając kolejno: kaszę jaglaną, kozi ser z jagodami goji oraz nektarynki. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz dekorujemy listkami mięty. Tak przygotowane bryły ustawiamy na półmisku wyłożonym listkami roszponki.

DODATKOWE UWAGI:

  • Sałatkę możecie podać również w tradycyjnej formie, wykładając na półmisek naprzemiennie wszystkie przygotowane do stworzenia bryły składniki. Wówczas warto dodać nieco więcej roszponki skropionej olejem orzechowym lub oliwą z oliwek.
Sałatka z kaszą jaglaną ugotowaną w soku buraczano-jabłkowym
Sałatka z kaszą jaglaną ugotowaną w soku buraczano-jabłkowym
Sałatka z kaszą jaglaną ugotowaną w soku buraczano-jabłkowym
Sałatka z kaszą jaglaną ugotowaną w soku buraczano-jabłkowym
Sałatka z kaszą jaglaną ugotowaną w soku buraczano-jabłkowym

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g172,7 kcal4,9 g6,3 g18,1 g1,2 g
Cała sałatka (4 porcje)741 g1 079, 4 kcal36,6 g46,5 g134,2 g9 g
ALERGENY: mleko i pochodne, orzechy
Summary
recipe image
Recipe Name
BURACZANO-JABŁKOWY CYMES
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "BURACZANO-JABŁKOWY CYMES"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny