Sałatka z cieciorką, jajkiem i pomidorem

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i bezmięsny obiad pełen wartości odżywczych, sałatka z ciecierzycą i jajkiem to idealne rozwiązanie. Cieciorka słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości, a w połączeniu z jajkiem jest źródłem pełnowartościowego białka, błonnika, kwasu foliowego oraz witamin z  grupy B.

Zdrowa sałatka z cieciorką i jajkiem

Sałatka z cieciorką i jajkiem to szybki sposób na szybkie, zdrowe i sycące danie.

Taką kolorową i pełną witamin sałatką uraczysz nie tylko domowników, ale także świetnie sprawdzi się na wszelkich przyjęciach domowych. Jeśli masz w domu wegetarianina lub lub odwiedza Cię osoba na bezmięsnej diecie, na pewno będzie Ci niezmiernie wdzięczna za przygotowanie takiej smacznej, a zarazem zdrowej i pożywnej sałatki. Sprawdzi się też idealnie na święta, jeśli szukasz odpowiedzi na to, co na wigilię przygotować wcześniej.

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Badania nad prozdrowotnymi właściwościami cieciorki nadal trwają, jednak obecnie potwierdzono, że przyczynia się do obniżenia bólu głowy, korzystnie wpływa na funkcjonowanie żołądka oraz trzustki, a także poprawia wygląd skóry i paznokci. Ponadto wspomaga odchudzanie oraz obniża poziom cholesterolu. Nadal zastanawiasz się nad sięgnięciem po ten cudowny składnik? Wypróbuj poniższego przepisu, a przekonasz się jak łatwo wprowadzić ten niezwykły produkt do swojej diety.

Przepis na sałatkę z ciecierzycą i jajkiem

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

  • 200 gram cieciorki (zwykła lub już ugotowana z puszki)
  • 4 jaja
  • por średniej wielkości
  • czerwona papryka
  • pół zielonego ogórka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • rukola

Na sos:

  • czosnkowy: łyżka jogurtu naturalnego, łyżka majonezu oraz pół ząbka czosnkulub
  • winegret : 3 łyżki oliwy z oliwek, kilka kropel soku z cytryny, pół łyżeczki musztardy. Do sałatki bardziej pasuje sos winegret, jednak dla miłośników sosu czosnkowego taka wersja również będzie smaczna.
Zobacz też:  Pizza kalafiorowa

Sposób przygotowania:

  • Ciecierzycę przepłukujemy zimną wodą na sicie, przekładamy do garnka i zalewamy 600 ml wody. Można zalać ją dzień wcześniej i zostawić na noc w celu jej napęcznienia, jednak nie jest to konieczne. Gotujemy do miękkości około godziny. Jeśli mamy cieciorkę z puszki, wystarczyć ją odcedzić. Wybór ciecierzycy w puszce jeszcze bardziej skróci czas przygotowania potrawy
  • Jaja gotujemy na twardo około 10 minut i po wystygnięciu, kroimy je w kostkę
  • Paprykę oraz ogórka kroimy w kosteczkę, a por w piórka
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na pół
  • Jeśli przygotowujemy sos czosnkowy, majonez mieszamy z jogurtem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • W wersji z sosem winegret oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
  • Ostudzoną i ugotowaną ciecierzycę mieszamy z jajami, porem, papryką, ogórkiem, rukolą, pomidorkami oraz z wcześniej przyrządzonym sosem. Sałatka z cieciorki i jajka gotowa. Szybko, prosto i smacznie!

Sałatkę najlepiej wstawić na kilka minut do lodówki w celu poprawienia jej walorów smakowych. Można podawać z ulubionymi grzankami lub kiełkami, które świetnie posłużą za dodatkową dekorację potrawy. Natka pietruszki lub koperek także sprawdzą się jako dekoracja na tej smacznej i kolorowej sałatce.

[kkstarratings]

Zobacz także:

Archiwum: marzec 2021

Dodaj komentarz