Przedstawiam Wam wyśmienitą, bardzo oryginalną sałatkę warstwową przygotowaną w formie bryły. Jej formowanie zaczynamy od naprawdę solidnej podstawy, czyli muśniętego masłem ziołowym, pieczywa żytniego, które dostarcza niezbędnych składników dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: węglowodanów złożonych, białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych i błonnika. Dalej mamy rewelacyjny pasztet warzywny z linii “Z gruntu dobre”, który wyróżnia się nie tylko znakomitym smakiem, ale również w 100% naturalnym składem. Choć w pierwszej kolejności patrząc na ten produkt, można wyobrażać sobie smakowitą kanapkę, to ja postanowiłam znaleźć mu sałatkowe zastosowanie. I tak dodanie papryki konserwowej, jajek z ekologicznym majonezem, kukurydzy oraz orzeszków laskowych okazało się strzałem w dziesiątkę. Zapewniam Was, że to niezwykle pożywne danie, nie tylko intryguje swoim wyglądem, ale jednocześnie zachwyca niesamowicie harmonijnym i oryginalnym smakiem.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
199,7 kcal/100 g
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 180 g pasztetu warzywnego
- 4 kurze jajka rozmiar M
- 1 łyżka majonezu
- 150 g papryki konserwowej
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 3 kromki chleba żytniego ze słonecznikiem
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 łodyżki natki pietruszki
- 1 nieduży ząbek czosnku
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
25 min. 10 min. 3 min. 3 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka, w temperaturze pokojowej, wkładamy delikatnie do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Po upływie tego czasu jaja zalewamy zimną wodą, obieramy i drobno siekamy nożem lub rozdrabniamy w malakserze, a następnie łączymy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Paprykę wyjmujemy z zalewy, dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w niedużą kostkę.
- Pasztet warzywny rozdrabniamy widelcem.
- Orzeszki laskowe drobno siekamy, po czym podprażamy chwilkę na suchej patelni.
- Do miseczki z miękkim masłem dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną pietruszkę (pozostawiając kilka listków do dekoracji) oraz odrobinę soli. Całość dokładnie mieszamy widelcem.
- Przy pomocy obręczy kulinarnych, z chleba wycinamy kwadraty, które smarujemy czosnkowym masłem.
- Każdą z posmarowanych kromek umieszczamy ponownie w obręczach kulinarnych, a następnie na każdej z nich układamy kolejno po jednej trzeciej przygotowanego pasztetu, papryki oraz jajek z majonezem. Na środku naszych brył wykładamy posiekane orzeszki, dookoła kukurydzę, a całość dekorujemy listkiem pietruszki.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie dysponujecie obręczami kulinarnymi możecie po prostu ułożyć przy pomocy łyżki wszystkie składniki sałatki na chlebie.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 199,7 kcal | 6,1 g | 14,1 g | 12,5 g | 2,2 g |
Cała sałatka (3 porcje) | 740 g | 1 478,1 kcal | 44,9 g | 104,6 g | 92,8 g | 16,4 g |
Brak komentarzy do "SOLIDNY GRUNT"