Kurczak curry z mleczkiem kokosowym i groszkiem

Czy u Ciebie w domu w niedzielę też jest często kurczak na obiad? Może zamiast smażonych piersi z kurczaka lub pieczonego kurczaka zrobisz jakieś nowe danie? Może poekesperymentujesz z orientalnymi smakami? Dziś na blogu kurczak curry z mleczkiem kokosowym i groszkiem.

Kurczak curry z mleczkiem kokosowym i groszkiem to miła odmiana od kotletów drobiowych lub zwykłego pieczonego kurczaka. Nie mówię, że owe dania są złe, ale czasem fajnie wprowadzić trochę orientu lub trochę nowego do naszej kuchni.

kurczak curry z mleczkiem kokosowym

Nowe smaki, nowe dania, nowe pomysły i eksperymenty w kuchni mogą stać się naprawdę świetną zabawą i pobudzać naszą kreatywność – serio! Ja czasem nawet zamiast odpoczywać śpiąc wolę iść do kuchni i pobawić się w kuchennego eksperymentatora!

Tak właśnie powstał Kurczak curry z mleczkiem kokosowym i groszkiem :) Jakiś czas temu publikowałam już przecież przepis na kurczaka curry! Ten kurczak curry powstał poprzez eksperymenty i zabawę z poprzednim przepisem. Rzadko powtarzam się w kuchni i lubię dodawać czegoś nowego do sprawdzonych już dań – zawsze jest szansa, że zrobię jeszcze doskonalsze danie, a jeśli nawet nie, to zawsze poznam coś nowego :)

przepis na kurczaka w sosie curry

Taki kurczak curry z mleczkiem kokosowym i groszkiem sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub kolację. Gotuszej miskę ryżu, do miseczek nakładasz kurczaka z sosem curry i każdy nakłada sobie ryżu ile chce. Szybko, smacznie i inaczej niż zwykle! Ha!

Jak już przetestujesz ten przepis na kurczaka w sosie curry to polecam Ci jeszcze inne propozycje na kurczaka na obiad:

 

Kurczak curry z mleczkiem kokosowym i groszkiem
Author: Agata Kurczak Chmielewska
2 porcje
Ingredients
  • 250-300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 160 ml mleczka kokosowego (mała puszka)
  • ½ szklanki mrożonego groszku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub ksylitolu
  • kilka suszonych listków limonki kaffir
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa lub olej
  • sól, pieprz, mielona ostra papryka
Instructions
  1. Mięso oczyść, pokrój w większą kostkę i natrzyj odrobiną soli, pieprzu oraz mielonej ostrej papryki. Odstaw na bok.
  2. Groszek zalej wrzątkiem, odstaw na kilka minut i odcedź.
  3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj mięso z kurczaka i chwilę smaż na małym ogniu, aż mięso z zewnątrz się zetnie.
  4. Na patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj groszek, kurkumę, curry, cukier lub ksylitol i listki limonki kaffir. Smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając aż mięso będzie miękkie i soczyste – ok. 5 min.
  5. Podawaj z ryżem.

 

Coconut Chicken Curry Recipe

English version

Coconut Chicken Curry Recipe

2 servings

  • 250-300 g chicken breast
  • 160 ml coconut milk (small can)
  • ½ cup of frozen peas
  • 1 teaspoon curry spice
  • ½ teaspoon turmeric
  • 1 teaspoon of brown sugar or xylitol
  • a couple of dried kaffir lime leaves
  • 1 onion
  • 2 cloves of garlic
  • olive oil or oil
  • salt, black pepper, ground hot pepper

Cut meat into a large dice, sprinkle a little salt, pepper and ground hot pepper. Set aside.
Put frozen peas into boiling water, leave for a few minutes and strain.
Peel onion and garlic, chop and fry on olive oil. Add chicken and fry for a little while until the meat from the outside is good.
Pour coconut milk, add peas, turmeric, curry, sugar or xylitol and lime leaves kaffir. Fry on low heat, stirring occasionally until the meat is soft and juicy – about 5 minutes.
Serve with rice.

 

sprawdzone przepisy bezglutenowe

Podziel się
Facebook
Pinterest
Powiadom znajomego

Dodaj komentarz