kwietnia 15, 2018

Zapiekana cukinia z twarogiem i suszonymi pomidorami


zapiekana cukinia z twarogiem i suszonymi pomidorami
 Lekkie wiosenne danie- zapiekana cukinia w sosie pomidorowym, nadziana twarogiem ze skórką cytrynową i suszonymi pomidorami. Lekka bo właściwie dietetyczna (więc idealna dla tych co mają plan zrzucić przed latem conieco) ale też lekka i orzeźwiająca w smaku dzięki skórce cytrynowej.
Wiosną mój organizm zaczyna domagać się lżejszego jedzenia, do łask wracają też sałatki, które z kolei zimną idą w odstawkę bo wychładzają organizm. Zamiast mięsa częściej jemy warzywa. To danie świetne jest właśnie na wiosnę i na lato. A do tego kieliszek schłodzonego białego wina.



zapiekana cukinia z twarogiem i suszonymi pomidorami

Do przygotowania dania użyłam twarogu i jogurtu bez laktozy marki Mlekovita.

zapiekana cukinia z twarogiem i suszonymi pomidorami

SOS
500 ml passaty pomidorowe
½ cebuli
2 ząbki czosnku
garść bazylii,
sól, pieprz i trochę cukru do smaku

NADZIENIE
1 jajko
skórka z połowy cytryny
8 suszonych pomidorów z oliwy
kilka liści bazylii
sól, pieprz do smaku

4-5 małych, zwartych cukini
garść orzeszków piniowych do posypania

Przygotować sos:
Cebulę i ząbek posiekać. Dodać do miski z passtą, bazylią i przyprawami – zmiksować.
Przygotować nadzienie – twaróg rozdrobnić widelcem w misce, doda jogurt, jajko, sól, pieprz i wymieszać.
Bazylię posiekać, pomidory pokroić w drobne paseczki – dodać do twarogu razem ze skórką z cytryny i wymieszać.
Cukinie umyć, przekroić na połowę i usunąć środki ( za pomocą łyżeczki).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Na dno dużej formy do zapiekania wylać sos, ułożyć cukinie skórką do dołu.
Każdą cukinię wypełnić masą twarogową.
Wstawić do piekarnika i zapiekać 30 minut.
10 minut przed końcem zapiekania posypać orzeszkami piniowymi.



zapiekana cukinia z twarogiem i suszonymi pomidorami


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

1 komentarz:

  1. Świetne danie :) Zapraszam do dzielenia się przepisami w grupie https://www.facebook.com/groups/978045118956536/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger