Sernik zielone jabłuszko

Ten przepis znalazłam w jednej z gazetek kulinarnych i od razu mnie zainteresował. 😉 Składa się z moich ulubionych warstw: sernik, masa adwokatowa, jabłka w galaretce i bita śmietana. No czy można żądać bardziej wypasionego ciasta. XD Sernik zielone jabłuszko świetnie pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i jako weekendowe ciacho. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto!

Sernik zielone jabłuszko

Sernik zielone jabłuszko

Składniki:

Sernik:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 12 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  • 30 g cukru wanilinowego (jedno duże opakowanie)

Masa adwokatowa:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 250 ml adwokatu

Marmolada jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek (po obraniu)
  • 3 opakowania galaretki agrestowej (lub innej zielonej)

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzona)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 śmietanfix
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • starte orzechy lub wiórki kokosowe

Wymiary formy 37 cm x 24 cm

Zaczynamy od sernika. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodajemy połowę cukru i ubijamy do jego rozpuszczenia. Zmielony twaróg rozcieramy, dodajemy budyń w proszku, połowę cukru, cukier wanilinowy, żółtka i dokładnie ucieramy. Następnie do masy serowej dodajemy stopniowo pianę, dokładnie mieszając. Sernik wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 160°C. Gotowy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masło na masę adwokatową ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo adwokat. Gotową smarujemy zimny sernik.

Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i dusimy kilka minut. Jabłka mają puścić soki, które muszą w większości odparować. Do takiej gorącej marmolady dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia i zimną, lekko tężejącą marmoladę wykładamy na sernik z masą.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Bitą śmietanę wykładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy startymi orzechami lub kokosem. Ciasto schładzamy.

Smacznego 😉

Sernik zielone jabłuszko

Sernik zielone jabłuszko

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.