Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem


Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na risotto, ale nie było jeszcze wersji mięsnej, więc czas na propozycję z kurczakiem. Dla koloru dodałam również zielonego groszku, który idealnie sprawdza się w tym daniu. Szybki i pyszny obiad dla całej rodziny gotowy w 30 minut...

Składniki na 4 porcje:
200 g ryżu arborio
2 piersi z kurczaka
szklanka mrożonego zielonego groszku
duża cebula
litr gorącego bulionu
100 ml białego wina
5 łyżek masła
5 łyżek startego parmezanu
sól, pieprz
oliwa

  • Cebulę drobno posiekać, piersi z kurczaka pokroić w kostkę. W głębokim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej cebulę. Dodać mięso, które doprawić solą i pieprzem. Całość podsmażyć przez około 3 minuty, często mieszając. 
  • Wsypać ryż, zamieszać i dokładnie go obsmażyć. Następnie wlać wino i poczekać, aż odparuje.
  • Gdy płyn się zredukuje, wlać chochelkę gorącego bulionu. 
  • Gotować powoli aż kiedy ryż wchłonie cały bulion, dolać kolejną porcje płynu. Mieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił.
  • Powtarzać czynność, aż ryż wchłonie cały bulion i zrobi al dente. Po ostatniej porcji bulionu wsypać zielony groszek i gotować jeszcze około 5 minut.
  • Odstawić risotto z ognia, po minucie dodać masło i starty ser. Przemieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
  • Przełożyć na talerze i ewentualnie zetrzeć jeszcze trochę parmezanu na wierzch.




Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne