wtorek, 10 kwietnia 2018

Pizza włoska

Mój poprzedni wpis z przepisem na pizzę wywołał niemałe zamieszanie. A to dlatego, że Obrońcy Prawdziwej Włoskiej Pizzy nie potrafili przejśc obok niego obojętnie. Bo to nie była prawdziwa włoska pizza. To była domowa pizza, podobna do tych z polskiej pizzerii za rogiem, z górą składników, którą jada się z sosem czosnkowym. I ja tam słowem nie wspomniałam o żadnym Włochu, Kochani Obrońcy Włoskiej Pizzy <3


Składniki: 
(na 2 cieniutkie pizze)

Ciasto:
- 300 g mąki typ 00 (przy tak cienkim cieście typ mąki jest bardzo ważny)
- +/- 200 ml letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- szczypta cukru

Dodatki:
- szynka parmeńska
- pomidorki koktajlowe
- rukola
- kulka mozzarelli

Sos bazowy:
- puszka pomidorów lub 1/2 butelki passaty pomidorowej
- cukier
- sól
- oregano

Mąkę przesiewamy do miski, drożdze rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z dodatkiem cukru.

W mące robimy wgłębienie, wylewamy drożdże, delikatnie rozrabiamy ręką i powoli dodajemy wodę. Należy użyć jej tyle, by ciasto się zagniotło. Powinno być dość luźne, ale dawać się formować w kulkę. 

Wyjmujemy je z miski i energicznie zagniatamy ok 5 minut. Wkładamy spowrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, półtorej.

W tym czasie robimy sos: passatę/ pomidory przelewamy do rondla, dodajemy cukier, oragano i sól do smaku, gotujemy na wolnym ogniu.
Jeżeli używamy passaty gotujemy sos ok 10 minut, jeżeli pomidorów z puszki nawet 30 minut, aż cząstki pomidorów się rozpadną i powstanie w miarę gładki sos.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Jeżeli posiadamy kamień do wypieku pizzy, grzejemy go w piakarniku, ja nie mam i grzeje po prostu blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, dzielimy na dwie części z których tworzymy dwie kulki. Jedną spowrotem umieszczamy w misce i przykrywamy, by nie wyschła. Z drugiej rękoma formujemy okrągły placek, pozostawiając grubsze ranty. Ważne jest by nie używać wałka, ponieważ w ten sposó pozbędziemy się z ciasta powietrza, a tego nie chcemy.

Uformowane ciasto przekładamy na blachę/kamień, smarujemy warstwą sosu pomidorowego, układamy cienkie plastry mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na ok 5 minut. Do momentu zarumienienia się rantów.

Na upieczoną pizzę wykładamyplastry szynki parmeńskiej, pomidorki i rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design