kwietnia 08, 2018

Ciasto pomidorowo-marchewkowe

Tadam! Dziś ciasto, które pewnie dla większości z was będzie zaskoczeniem. Nawet Tomek, gdy mu powiedziałam, że zrobię ciasto z pomidorami, podszedł do tego pomysłu sceptycznie. Tak, tak, nie przeczytaliście źle. Ciasto ma w sobie szklankę pomidorów! Druga szklanka była wypełniona po brzegi przepyszną marchewką! A trzecia orzechami włoskimi. Pewnie zastanawiacie się, co z tego wyszło? Przepyszne, delikatne i wilgotne ciasto. Mówię wam, rozpływa się w ustach! W smaku w ogóle nie czuć pomidorów, może lekko w zapachu, ale komu to przeszkadza?! Dodatek cynamonu sprawił, że w domu roznosił się wspaniały aromat. Nikodem nie mógł się doczekać i co chwilę podbiegał do piekarnika i dopytywał czy już. Słowa: "nie mogę się doczekać, to tak pięknie pachnie", usłyszeliśmy przez 50 minut pieczenia kilka razy. Gdy tylko ciasto ostygło spałaszował wielki kawałek popijając go mlekiem, zupełnie nieświadomy, że oto zjadł pomidory :)  (a te toleruje tylko w pomidorowej)
Aha! Czy mówiłam, że ciasto przygotowuje się w 15 minut? 

Ciasto pomidorowo-marchewkowe


  •  2 szkl mąki pszennej t 650
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 szkl pulpy pomidorowej (zmiksowane pomidory z puszki)
  • 1 szkl marchewki startej na drobnych oczkach
  • 3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier

  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z 1/4 lub 1/2 pomarańczy
  • orzechy do posypania
Jajko wbijam do miski, dodaję cukier i ucieram na puch. Nie przerywając miksowania dodaję olej i pulpę pomidorową. Następnie wsypuję resztę składników i miksuję do połączenia. Masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 st C około 40-50 minut (do suchego patyczka). Gdy lekko przestygnie polewam lukrem (cukier puder mieszam z sokiem) i dekoruję orzechami. 

Wpis powstał przy współpracy z portalem KobiecePorady.pl


Ciasto pomidorowo-marchewkowe

Ciasto pomidorowo-marchewkowe

Ciasto pomidorowo-marchewkowe

3 komentarze :

  1. Cudnie wygląda! My już od roku zabieramy się za ciasto z pomidorów i jakoś nam nigdy nie po drodze xD

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście, czuję się zaskoczona...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię warzywne ciasta, ale z pomidorami jeszcze nie jadłam. Czas spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger