Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem

kawalki-kielbasy-ze-szpinakiem

 
W połowie marca w warszawskim studiu kulinarnym Coop Up odbyły się wielkanocne warsztaty z marką Sokołów. W naszym warsztatowym menu były cztery dania inspirowane świętami wielkanocnymi. Jednym z przepisów była biała kielbasa w białym winie ze szpinakiem. Do jej przygotowania użyliśmy kiełbasy Naturrino, która w swoim składzie ma 94% mięsa, a reszta to naturalne przyprawy. Według mnie to idealna propozycja na świąteczny stół, dlatego dziś zapraszam Was po ten przepis.
 

 

Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem

Proporcje dla 5 osób
Składniki:
  •  5 białych kiełbas Sokołów Naturrino
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g szpinaku baby 
  • 100 g cebulek perłowych 
  • 1 mała cukinia
  • 20 g miodu 
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 100 g masła
  •  1 garść siana
  •  Sól
  • Pieprz

Wykonanie:
Kiełbasę sparzyć i zdjąć osłonkę. Pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Masło poddymić w garnku z podpalonym sianem i zostawić na 20 minut. Cebulki odsączyć z zalewy i skarmelizować z miodem. Dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię, suszone pomidory oraz kiełbasę. Całość dusić na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem. Dodać szpinak, sól, pieprz oraz masło. Zestawić z ognia. Udekorować liśćmi świeżego szpinaku.




A tutaj zamieszczam kilka fotek z naszego wielkanocnego spotkania z Sokołowem. Było gotowanie i ciężka praca przy garach ;), ale był też czas na pogaduchy i wspólne biesiadowanie przy długim stole.
Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie, było bardzo smacznie, a biała kiełbasa Naturrino będzie królować na moim świątecznym stole.









We wpisie wykorzystałam zdjęcia udostępnione przez Sokołów SA.


Komentarze

  1. W końcu jakieś oryginalne przepisy, a nie tylko żur i barszcz :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz