czwartek, 29 marca 2018

Ciasto czekoladowe z kremem


Hej!
I następny przepis z serii świątecznej, szczególnie dla tych którzy kochają czekoladę. Mniam.

Potrzebujemy:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
  • 100 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g Nutelli

Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę. 
Następnie dodajemy stopniowo mąkę, proszek, kakao, wlewamy olej i mleko.
Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze mąki. 
Potem wylewamy połowę ciasta na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia (forma mała, kwadratowa) i zapiekamy 10 minut.
W tym czasie ubijamy jajka z cukrem pudrem i dodajemy ser mascarpone oraz Nutelle.
Wyjmujemy z piekarnika ciasto, wlewamy masę serową i na nią resztę ciasta.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.


3 komentarze: