PAVLOVA CAPPUCCINO Z FLAMBIROWANYM BANANEM I SOSEM KARMELOWYM
SKŁADNIKI/PAVLOVA
- 4 białka
- 250 g cukru
- 4 łyżeczki cappuccino w proszku
- szczypta soli
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
SKŁADNIKI/DODATKI/SOS
- banany
- czerwone wino
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki 30 %
PRZYGOTOWANIE:
Cukier wymieszać z kawą, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Stopniowo dodawać cukier (nie zwiększając ani nie zmniejszając jego ilości).
Następnie dodać sok z cytryny i chwilę miksować, na koniec dodać skrobię i delikatnie wymieszać szpatułką.
Stopniowo dodawać cukier (nie zwiększając ani nie zmniejszając jego ilości).
Następnie dodać sok z cytryny i chwilę miksować, na koniec dodać skrobię i delikatnie wymieszać szpatułką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę na papierze w formie okręgów.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Pavlove umieścić w piekarniku i przestawić temperaturę na 150 stopni.
Piec przez ok godzinę.
Pavlove umieścić w piekarniku i przestawić temperaturę na 150 stopni.
Piec przez ok godzinę.
Cukier karmelizować do momentu rozpuszczenia się, następnie dodać masło, kiedy się rozpuści dodać śmietankę energicznie mieszając.
Banana umieścić na patelni z odrobiną masła, wlać wino i flambirować.
Deser najlepiej smakuje jeszcze na ciepło!
Banana umieścić na patelni z odrobiną masła, wlać wino i flambirować.
Deser najlepiej smakuje jeszcze na ciepło!
Komentarze
Prześlij komentarz