X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyWielkanocZupy

Domowy zakwas na żurek

Za pasem Wielkanoc czas przygotować domowy zakwas na żurek.
Święta Bożego narodzenia czy Wielkanoc to specjalny rodzinny czas. Dlatego bez wątpienia staramy się przygotować tradycyjne dania i włożyć w nie jak najwięcej serca. Sami np. pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku.

Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę dzięki zakwasowi buraczanemu, tak z pewnością nie wyobrażam sobie żuru Wielkanocnego bez żytniego zakwasu. Obowiązkowo dodaje mąkę żytnią typ 2000 to znaczy z pełnego przemiału, można użyć mąkę żytnią typ 720 ma drobniejszą fakturę ale tu już musicie zdecydować sami. Warto wybrać mąkę z dobrego źródła, ja skorzystałem z mąki „Swoja mąka”. Podobno jest to młyn z 700 letnią historią i mieli ziarno z okolicznych małopolskich miejscowości (Czaple Wielkie, Przesławice, Jaksice, Celiny, Biskupice, Szczepanowice, Wielki Dół itd.)

Nie zapomnijcie dodatku świeżego czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz szczypty soli. Jak dojdziecie w tym procesie do wprawy można zacząć eksperymentować. Dobrym pomysłem jest ukisić z resztą składników kilka suszonych grzybów lub np. nasypać odrobinę czarnuszki.

Tak przygotowany zakwas na żurek Wielkanocny to z pewnością gwarancja sukcesu, nie zapomnijcie o dobrej białej kiełbasie do zupy. Możecie skorzystać z mojego przepisu.  DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA

Domowy zakwas na żurek

Składniki:

  • 3-4 łyżki mąki żytniej, najlepiej typ 2000 (grubo mielona) lub np. 720.
  • 5 nieobranych ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki soli np. himalajskiej
  • 500 ml zimnej wody
  • Ew. kilka suszonych grzybów np. prawdziwków lub podgrzybków

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze zacznij od wyparzenia i osuszenia słoika, którego będziesz używać do przechowywania zakwasu. Następnie wsyp do niego mąkę żytnią typ 2000, czyli z pełnego przemiału.

Krok 2:

Następnie dodaj resztę składników: czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Ewentualnie dodaj kilka suszonych grzybów, zakwas nabierze niepowtarzalnego leśnego aromatu.

Krok 3:

Całość zalej wodą, przykryj gazą lub np. bawełnianą ściereczką. Następnie odstaw w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na 4-5 dni, aż pojawi się kwaśny zapach oraz smak oczywiście. Następnie pamiętaj każdego dnia przemieszać zakwas, aby składniki się dobrze połączyły. Można od razu wlać go do zupy lub np. przechowywać przez 2 tygodnie w zamkniętym słoju w lodówce.

Oto mój przepis na ŻUREK KURONIÓW 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram

Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. To mój pierwszy zakwas z tego przepisu i wyszedł obłędny, kwaśny tak jak lubię i się udał. Polecam

  2. Witam, w żadnym przepisie nie spotkałem się z solą. Z czego to wynika?

  3. Bardzo dziękuję za ten przepis! Zakwas robiłam na mące 720, a następnie żurek z przepisu, który również jest na blogu. Przyznam, że stresowałam się do samego końca, bo nigdy mi żurek jeszcze nie wyszedł. A ten był obłędny, duuużo lepszy niż zurek teściowej czy babci 🙂 wszystkiego dobrego!

  4. Dzień Dobry
    Dziś zrobiłam zakwas na żurek. Mam pytanie: czy mogę go trzymać w szafce kuchennej czy lepiej w innym miejscu?
    Dziękuję

  5. Podobno kiszonki jak szczelnie zakręcone to czym dłużej stoją tym lepsze do dlaczego dwa tyg można przechowywać ?

  6. Robiłam zakwas z tego przepisu już w tamtym roku, wyszedł wspaniały. Polecam

  7. Witam serdecznie. W tym roku przygotowuje święta z Pana przepisami. Czy gotowy zakwas na żur przelewem do słoika wraz z czosnkiem, zieleń itd. Czy przelewem, ale przez sito, czyli sam czysty zakwas?

  8. Co w przypadku kiedy pojawiła się pleśń przed włożeniem do lodówki. Zakwas zrobiłem zgodnie z przepisem.

  9. Zrobiłam ten żurek dokładnie wg tego przepisu! Pierwszy raz! Wyszedł przepysznybardzo dziękuję będę go teraz sama kisić a nie kupować gotowy!!

  10. Witam .Czy przed wlaniem zakwasu na żurek trzeba to wymieszać żeby razem z tą mąką wlać do wody ?

  11. Zakwas na zurek nastawiony ale wolałam wodę z kranu. Czy to może spowodować że się nie uda?

  12. Witam Pana. Nadchodzi czas kiedy już myślę o Panu.
    Zabiorę się za Pana genialny zakwas i dzień przed Święconką za Żur , rownież Pana przepisu.
    BARDZO Pana uwielbiam
    i bardzo wielu ludziom przekazuję wieści o powyższych genialnych przepisach
    i o Panu. Jest Pan GENIUSZEM. 3 A NAWET 5 GWIAZDEK MICHELIN-A. PRZEPRASZAM JEŚLI ŹLE NAPISAŁAM GWIAZDKI MICHELIN.
    CZY WYDAŁ PAN KSIĄŻKI KUCHARSKIE , BO JEŚLI TAK TO BĘDĘ SZUKAĆ .
    POZDRAWIAM BARDZO SERDECZNIE PANA I CAŁĄ PANA RODZINKĘ.
    Z SZACUNKIEM ,UWIELBIENIEM I POWAŻANIEM
    OLGA.

  13. Witam Pana bardzo serdecznie.
    Ugotowałam żurek na zakwasie Pana przepisu i żur również . Dzieci ,wnuczęta , mąż oraz zięć i córka doświadczyli ,ze nie jedli jeszcze nigdy tak pysznego żuru. Bardzo serdecznie dziękuję w moim i wszystkich WIELKANOCNYCH gości.

  14. Witam Pana.
    Bardzo dziękuję za kapitalny przepis na zakwas na żurek. Zrobiłam wg przepisu Pana. SUPER EKSTRA. Jest Pan GENIUSZEM.
    Z OKAZJI ŚWIĄT WIELKANOCNYCH SMACZNEGO JAJKA ORAZ BŁOGOSŁAWEŃSTWA BOŻEGO. OLG

Sprawdź również