Babka kajmakowa

Sezon na babki w pełni! Dziś babka słodzona kajmakiem. Do tego wypieku można wybrać dowolny smak kajmaku. Babkę piekłam 40 minut w podłużnej formie o wymiarach 11 cm x 35 cm.


Składniki:
Puszka kajmaku Helio 
5 jajek
100 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia




Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondlu razem z kajmakiem (zostawić trochę kajmaku do posmarowania ciasta), delikatnie przestudzić.
Białka ubić na sztywno razem z cukrem waniliowym, dodać do nich żółtka cały czas miksując. Do jajek dodać obie mąki, proszek do pieczenia oaz rozpuszczony kajmak z masłem, wszystko razem wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto przelać do formy i upiec. Gdy ciasto ostygnie posmarować jego wierzch kajmakiem. 


Zobacz też:

Babka z dodatkiem octu

Komentarze