środa, 21 marca 2018

PASZTET Z INDYKA

      Zastanawiam się czy jest ktoś kto nie lubi swojskiego pasztetu.My za nim przepadamy.
Tym razem zrobiłam pasztet z indyka z dodatkiem podgardla wieprzowego . Mówię Wam pychota. Z pewnością będzie powtórka na Wielkanoc.
      Pasztet upiekłam w formie do pasztetu ale też użyłam foremki w kształcie zajączka. Taki pasztet może stanowić fajną świąteczną dekorację stołu.



Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
  • 300 g podgardla wieprzowego bądź słoniny
  • 300 g drobiowej wątróbki
  • 2 cebule
  • czosnek 
  • 1 bułka kajzerka 
  • 3-4 jajka
  • 3-4 liście laurowe 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • szczypta chili 
  • 1 łyżeczka czubata czerwonej czubrycy 
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • sól,pieprz
  • 1 kieliszek wódki
Bułkę zalać wodą i odstawić do namoczenia. Cebulkę pokroić w kostkę.
Podgardle pokroić w kostkę,wsypać na suchą patelnię i wytopić tłuszcz.
Pokroić filet w kostkę i włożyć do podgardla razem z cebulką. Podsmażyć , mieszając by się nie przypaliło. Podlać przegotowaną wodą,przykryć i krótką chwilę dusić.
Na innej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i włożyć wątróbkę,dodać liść laurowy,ziele angielskie oraz 2 ząbki czosnku . Usmażyć. 
Wątróbkę przełożyć do mięsa i dusić ok. 15 min.
Mięso i wątróbkę wyjąć,odstawić do wystygnięcia. Wywar zachować.
Gdy mięso ostygnie zmielić dwukrotnie z odciśniętą bułką.
Masę przełożyć do większej miski,dodać przyprawy,jajka,3 ząbki czosnku - wymieszać. Dodać kieliszek wódki i trochę wywaru - masa ma być mazista. Wymieszać.
Gotową masę wyłożyć do przygotowanej wcześniej foremki ( nasmarować masłem,posypać bułką tartą).
Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na ok 45 min. Po upływie 20 min zdjąć folię i piec kolejne 25 minut . Wystudzić.


2 komentarze:

  1. Wyglada przeslicznie i przesmacznie.Pasztet sprobuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo 😍 u Nas z pewnością znajdzie świątecznym stole

    OdpowiedzUsuń