Ostra zupa z szarpanym kurczakiem w 15min

Pikantna zupa pomidorowa z szarpanym kurczakiem

 

Zrobienie zupy nie trwa długo. Zupy również są doskonałym sposobem na pozbycie się resztek z lodówki bez marnowania jedzenia w koszu na śmiecie. Przykładowo tu mamy 15 minutowa zupę pomidorową z szarpanym kurczakiem i chilli.

Zostało mi trochę duszonych piersi kurczaka w przyprawie cajun, już były pikantne ale by się rozgrzać po spacerze w -14 stopni C. mrozie trzeba było coś więcej by się doprowadzić do właściwej temperatury.

To jest jedna porcja, jedna duża porcja około 700ml mega aromatycznej zupy do której nie trzeba dużo składników. W mojej lodówce zawsze jest marynowane chilli, jalapeno i inne. Do tego potrzebna jest jeszcze cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy – stali goście mojej lodówki i spiżarki, mogę nie mieć masła, sera, jajek i ketchupu ale czoch, cebula i chilli zawsze będą!

Sugerowane składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka (pieczona, duszona, smażona jak kto woli)
  • 1 średnia cebula
  • 5-8 marynowanych papryczek chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 150ml słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody (ok 500ml)
  • maggi lub inny wzmacniacz smaku
  • pieprz cayenne
  • tymianek
  • łyżka oleju rzepakowego

 

W garnku (najlepiej teflonowym) podsmażamy drobno posiekana cebulę i marynowane chilli. W między czasie rozdrabniamy kurczaka, najlepiej jest go podgrzać w mikrofalówce i widelcem poszarpać na włókna. Gdy cebula zrobi się szklista dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szarpanego kurczaka i przyprawy. Podgrzewamy i smażymy przez kilka minut następnie zalewamy wodą i dodajemy koncentrat. Zupa zgęstnieje od koncentratu, zamiast soli dajemy maggi czy inną doprawkę, glutaminian sodu musi być, jeśli ktoś lubi lekko kwaskowe zupy tak jak ja, to może dać z 2 – 3 łyżki zalewy z papryczek która jest na bazie octu co zakwasi zupę. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe! Zupa w jakieś 15min. Ostra, aromatyczna i bogata w białko acz uboga w tłuszcz. Opcjonalnie można dać kleksa jogurtu by przytłumić ostrość, albo udekorować szczypiorkiem i natką pietruszki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *