niedziela, 19 listopada 2017

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną





Składniki:

1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
1 kg kapusty kiszonej
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
nieduży kawałek selera
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
3 listki laurowe
pierz ziołowy mielony
sól

Ciasto na pierogi:
1 kg mąki pszennej
3 łyżki oleju
około 300 ml gorącej, przegotowanej wody
sól


Sposób przygotowania:

Do garnka wkładamy mięso, marchewki, pietruszki, seler i 1 cebulę. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listki laurowe oraz sól. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie.
Kapustę gotujemy w oddzielnym garnku przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli ma mało soku to podlewamy ją odrobiną wody. 
Następnie kapustę schładzamy, odsączamy sok i szatkujemy na małe kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni z z dodatkiem oleju.
Wystudzone mięso mielimy.
Mięso, kapustę i cebulę łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i ziołowym pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt suchy możemy dodać trochę bulionu, który powstał podczas gotowania mięsa.

W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżki oleju.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy olej, sól i gorącą wodę. Zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Następnie wałkujemy je i za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Łyżką nakładamy farsz na wycięte ciasto. Łączymy a następnie sklejamy brzegi i formujemy w ten sposób pierogi. 
Pierogi wrzucamy partiami do wrzątku. Gotujemy około 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię a następnie odławiamy je łyżką cedzakową.
Ugotowane pierogi układamy na talerzach jeden koło drugiego tak aby się nie posklejały.
Możemy je podawać od razu lub podsmażamy je na patelni.
Dodatkiem do pierogów mogą być skwarki, prażona cebula bądź ketchup.







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...