Czosnkowo-bazyliowe pieczarki na maśle

Czosnkowo-bazyliowe pieczarki na maśle (1)Czosnkowo-bazyliowe pieczarki na maśle (4)

Dziś zapraszam Was na czosnkowo-bazyliowe pieczarki na maśle. Proste, pyszne, idealne jako dodatek do sucharków, świeżego pieczywa lub jako jedna z przekąsek na przyjęciu (wato je wówczas przygotować w większej ilości). Polecam Wam taką aromatyczną wersję pieczarek. Jeśli macie malutkie pieczarki możecie je przygotować w całości, będą jeszcze lepiej prezentować się na stole 😉 Spróbujcie.

Czosnkowo-bazyliowe pieczarki na maśle (2)

Składniki:

  • 8 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła klarowanego – polecam Sertop
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 5-6 listków świeżej bazylii
  • odrobina soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, pozbawiamy ogonków i kroimy na pół. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego. Dodajemy nasze pieczarki i starte na drobnych oczkach ząbki czosnku. Smażymy od czasu do czasu mieszając aż pieczarki puszczą wodę. Następnie dodajemy łyżkę masła klarowanego, doprawiamy całość świeżo zmielonym pieprzem, słodką czerwoną papryką i odrobiną soli. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut, z raz czy dwa można przemieszać nasze pieczarki. Po tym czasie dodajemy do pieczarek posiekane listki świeżej bazylii, zostawiamy jeszcze na 2-3 minuty pod przykryciem. Tak przygotowane pieczarki przekładamy do miseczki i podajemy np. w towarzystwie sucharków lub świeżego pieczywa. Można je również przygotować w większej ilości i podać na przyjęciu.

Smacznego

Czosnkowo-bazyliowe pieczarki na maśle (3)

logo_sertop

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz