Dziś zapraszam Was na czosnkowo-bazyliowe pieczarki na maśle. Proste, pyszne, idealne jako dodatek do sucharków, świeżego pieczywa lub jako jedna z przekąsek na przyjęciu (wato je wówczas przygotować w większej ilości). Polecam Wam taką aromatyczną wersję pieczarek. Jeśli macie malutkie pieczarki możecie je przygotować w całości, będą jeszcze lepiej prezentować się na stole 😉 Spróbujcie.
Składniki:
- 8 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego – polecam Sertop
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 5-6 listków świeżej bazylii
- odrobina soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, pozbawiamy ogonków i kroimy na pół. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego. Dodajemy nasze pieczarki i starte na drobnych oczkach ząbki czosnku. Smażymy od czasu do czasu mieszając aż pieczarki puszczą wodę. Następnie dodajemy łyżkę masła klarowanego, doprawiamy całość świeżo zmielonym pieprzem, słodką czerwoną papryką i odrobiną soli. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut, z raz czy dwa można przemieszać nasze pieczarki. Po tym czasie dodajemy do pieczarek posiekane listki świeżej bazylii, zostawiamy jeszcze na 2-3 minuty pod przykryciem. Tak przygotowane pieczarki przekładamy do miseczki i podajemy np. w towarzystwie sucharków lub świeżego pieczywa. Można je również przygotować w większej ilości i podać na przyjęciu.
Smacznego
Pysznie. Uwielbiam rzeczy smażone na maśle 🙂
😀