Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

4.4/5 (193 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Rzadko piekę babki i można powiedzieć, że to taki mój wyznacznik świąt Wielkanocnych. Zazwyczaj przygotowuję kruche ciasteczka, sernika i moje ulubione rurki z domowym kremem budyniowym. W tym roku na moim stole królować będzie wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem kakaowym w środku. Wydaje się być skomplikowana, lecz sprawia tylko takie wrażenia. Robiłam ją już trzy razy i za każdym razem wychodzi naprawdę świetnie. Do jasnego ciasta oraz do lukru dodałam sok z cytryny, który fajnie orzeźwił smak babki. Przygotowałam dla Was filmik, aby jej wykonanie było jeszcze łatwiejsze.

Ciasta na Wielkanoc

Przy okazji szukasz sprawdzonych ciast na Wielkanoc? Dobrze się składa! Przygotowałam obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana!

Przepis na: Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Składniki:

Babka kakaowa:

  • 200 g masła
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 15 g Cukru wanilinowego Galeo
  • 4 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Przyprawy do piernika Galeo (ok. 5g)
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Galeo

Babka cytrynowa:

  • 200 g masła
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 15 g Cukru wanilinowego Galeo
  • 4 duże jajka
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Galeo (ok. 5g)
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Lukier cytrynowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny
Wyślij emailem

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem - przepis krok po kroku


Krok 1

Wielkanocna babka cytrynowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Miękkie masło miksujemy na średnich obrotach miksera.


Krok 2

Wielkanocna babka cytrynowa

Dodajemy cukier drobny i miksujemy na puszystą masę.


Krok 3

Wielkanocna babka cytrynowa

Następnie dodajemy cukier waniliowy i nadal ubijamy.


Krok 4

Wielkanocna babka cytrynowa

Stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie ubijając.


Krok 5

Wielkanocna babka cytrynowa

Pod koniec dodajemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika.


Krok 6

Wielkanocna babka cytrynowa

Całość mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.


Krok 7

Wielkanocna babka cytrynowa

Masę przekładamy do keksówki (u mnie długości 25 cm), wyrównujemy. Pieczemy przez 40-45 minut w temp. 170 stopni aż do suchego patyczka. 


Krok 8

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Gdy babka przestygnie, wtedy kroimy ją w kromki jak chleb, wycinamy z każdej zajączka za pomocą specjalnej foremki.


Krok 9

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Ciasto cytrynowe robimy na takiej samej zasadzie: masło ucieramy z cukrami na jasny puch. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i pod koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, a także sok z cytryny. Do foremki nakładamy 2-3 łyżki ciasta na spód, wyrównujemy łyżką. Na środek keksówki układamy nasze zajączki jeden przy drugim.


Krok 10

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Przykrywamy pozostałym ciastem, wyrównujemy. Pieczemy przez 40-45 minut w temp. 170 stopni aż do suchego patyczka. Gdy babka przestygnie, wtedy jej wierzch dekorujemy lukrem cytrynowym.

Zachęcam też do wypróbowania przepisu na ciasto cytrynowe, jeżeli cytrusy to Twoje smaki.


Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Wpis powstał przy współpracy z przyprawami Galeo.

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 193

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
26 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
19 dni temu

Czy zajączek w środku nie będzie zbyt suchy względem jasnej babki? Skoro jest wcześniej upieczony?

Trixie
Trixie
1 miesiąc temu

Przecież to przy krojeniu się rozleci

Marta
Marta
1 miesiąc temu

Może Pani powiedzieć jaka jest wielkość tej foremki zajączka?

Marta
Marta
2 lat temu

Pamiętajcie zeby mieć małą foremkę króliczka, ciasto nie wyrasta duże i robi się problem, ponadto sprawdzajcie dobrze patyczkiem środek ciasta po podanym czasie babka była w środku mokra

Tomek
Tomek
2 lat temu

Super pomysł, właśnie piekę.. Tylko co zrobić z resztą ciasta po wykrawaniu króliczków?

Goska
Gośka
1 rok temu
Reply to  Tomek

można też pokruszyć i dodać na wierzch, na ciasto z kremem i zrobić coś jakby kopiec kreta, albo zaorane wiosną pole ;-D

Kasia Jasińska
Kasia Jasińska
4 lat temu

Wygląda nieziemsko! 🙂 Idę robić!

Malgosia Jalocha
Malgosia Jalocha
5 lat temu

Jakie dokladnie ma Pani wymiary foremki ? Ja mam 25 X 10 cm i ciasto wyszlo mi plaskie i nie moge wykroic kroliczka.

Katarzyna
Katarzyna
6 lat temu

Uuuu gdyby nie filmik to bym się ciągle zastanawiala jak tam wsadziłaś zajączka do srodka 😀 jaka magia!

Kuchnia MagdaLeny
Kuchnia MagdaLeny
6 lat temu

Ale świetna ta babka!

Celiak w podróży
Celiak w podróży
6 lat temu

Super pomysł z tym króliczkiem, wygląda świetnie.

Iwona
Iwona
6 lat temu

Ślicznie wygląda z zajączkiem 🙂

Agnieszka Wieczorek
Agnieszka Wieczorek
6 lat temu

Wow! Babka jest prześliczna <3 Tak przygotowane ciasto będzie świetną ozdobą wielkanocnego stołu 🙂

Gosia www.rabarbarowo.pl
Gosia www.rabarbarowo.pl
6 lat temu

Ale śliczna! Wyszła na prawdę zjawiskowo 🙂

Angelika_Monika Candy Pandas
Angelika_Monika Candy Pandas
6 lat temu

Robiłyśmy kiedyś jagielnik z takim zajączkiem w środku 😀 Fajnie i uroczo to wygląda 🙂

Malwina
Malwina
6 lat temu

Jaka ona piękna! Ten króliczek vel zajączek wygląda uroczo 🙂

Panna Malwinna
Panna Malwinna
6 lat temu

Jaka ona piękna! Ten króliczek vel zajączek wygląda uroczo 🙂

Renata
Renata
6 lat temu

babki wszystkie kochamy, a ta do tego jeszcze fajnie wygląda:)

Renata
Renata
6 lat temu

babki wszystkie kochamy, a ta do tego jeszcze fajnie wygląda:)

Słodkie okruszki
Słodkie okruszki
6 lat temu

Piękne zdjęcia i przeurocza babka 🙂

Słodkie okruszki
Słodkie okruszki
6 lat temu

Piękne zdjęcia i przeurocza babka 🙂