Kulki kakaowe



Takie kulki kakaowe przygotujemy błyskawicznie. Wystarczy połączyć składniki i nadać im formę jak najbardziej przypominającą kulę.
Na koniec pozostaje tylko je obtoczyć i schłodzić w lodówce.

SKŁADNIKI
  • 200g margaryny
  • pół szklanki cukru pudru 
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200g herbatników
  • 50g płatków owsianych
  • 1/3 szklanki płatków kukurydzianych
  • łyżka mielonych orzechów
  • 2 łyżki pokruszonych płatków migdałów
do obtoczenia: 
  • gorzkie kakao
  • wiórki kokosowe
  • mielony suszony burak czerwony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Miksujemy margarynę z cukrem pudrem. Dodajemy kakao i sok z cytryny.
Drobno kruszymy herbatniki i dosypujemy je razem z płatkami, migdałami i orzechami do masy kakaowej. Mieszamy.

Z masy formujemy kulki średnicy 2,5-3 cm. Część kakaowych kulek obtaczamy w wiórkach kokosowych, a pozostałe w pyle buraczanym i kakao. Kolorowe kule umieszczamy w lodówce.




Komentarze

Popularne posty