marca 05, 2018

Gofry z warzyw: marchewki, pietruszki i ziemniaka!




Gofry warzywne z marchewki, pietruszki i ziemniaków, to zdecydowanie zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujecie zawsze wtedy kiedy mogłoby się wydawać, że nie ma nic w lodówce. Są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych gofrów. Gofry możecie podać z wieloma różnymi dodatkami, odrobiną świeżych ziół, sera koziego, grillowanych warzyw czy z orzechowym pesto. 




Jakiś czas temu na Instagramie pokazywałam Wam te gofry! 
Przygotowane z warzyw, smakują wybornie i są zdecydowanie mniej kaloryczne od tych tradycyjnych. Można je przygotować na wytrawnie, u mnie z szynka parmeńską, musem z awokado i orzeszkami pinii.



SKŁADNIKI:

- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 2 małe ziemniaki
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz

Warzywa zetrzyj na tarce, dodaj pozostałe składniki wymieszaj. Smaż na mocno nagrzanej gofrownicy, na złoty kolor.

MUS Z AWOKADO:

- 1 awokado hass
- sok z 1/2 limonki

Całość ucieramy w moździerzu z odrobiną soli.

Gofry podałam z plastrami szynki parmeńskiej, musem z awokado, listkami bazylii i orzeszkami pini.

Obłędnie dobre!

Zrób i poleć przepis na blogu znajomym!



2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI