2018/03/04

Jajko na twardo z majonezem na sałatce z brokuła i sałaty lodowej, z kiełkami i czarnuszką

Z wielkim zaciekawieniem sprawdzam każdego dnia prognozę pogody. Tak już tęsknię za wiosną, słońcem i śpiewem ptaków. Za naturą, kwitnącymi drzewami i ciepłym powietrzem.  W weekendy staram się zjeść śniadanie bez pośpiechu, koniecznie musi być kolorowe i szybkie w przygotowaniu. Dzisiejszy przepis prezentują się bardzo wiosennie, z pewnością sprawdzi się także na Wielkanocnym śniadaniu, które już niedługo, bo czas naprawdę szybko biegnie. 

Do przygotowania przepisu wykorzystałam całkiem nowy produkt, który niedługo trafi do sprzedaży. Jako jedna z nielicznych osób w Polsce, miałam okazję przetestowania zupełnie nowego Majonezu Kieleckiego. To Majonez Kielecki lekki, z obniżoną zawartością tłuszczu i cukru, dlatego też będzie dobrym składnikiem zbilansowanej diety. W smaku jest delikatniejszy w porównaniu do tradycyjnego Majonezu Kieleckiego, ma także jaśniejsza, kremową barwę. Nowy produkt ma błękitny kolor wieczka.







Jajko na twardo z majonezem na sałatce z brokuła i sałaty lodowej, z kiełkami i czarnuszką

Składniki:
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 garście kiełków brokuła
  • kilka ugotowanych różyczek brokuła
  • 2 łyżeczki czarnuszki w całości
  • 2 łyżki lekkiego Majonezu Kieleckiego 
  • 1 gruby plaster sałaty lodowej


Przygotowanie:
  • Sałatę lodową kroimy.
  • Rozkładamy na talerzyku.
  • Różyczki brokuła rozdzielamy na mniejsze części i układamy na sałacie lodowej.
  • Jajko ugotowane na twardo obieramy ze skorupki, przekrawamy wzdłuż na pół.
  • Układamy na sałatce.
  • Na każdą połówkę jajka nakładamy po łyżce lekkiego Majonezu Kieleckiego.
  • Na samym wierzchu układamy po 1 garści kiełków brokuła.
  • Jajka posypujemy 1 łyżeczką czarnuszką.
  • Pozostała czarnuszką posypujemy sałatkę.
  • Podajemy na śniadanie lub kolację.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz