niedziela, 4 marca 2018

Ciasto toffi


Hej!
Dziś następna słodka propozycja.
Pyszne ciasto toffi, które najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu.
Każdemu przypada do gustu i mam nadzieję, że Wam też.

Potrzebujemy:

  • 50 dag mąki pszennej
  • ½ kostki margaryny
  • 15 dag miodu
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
na masę:
  • ½ l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 śmietana kremówka 30 % (użyłam z Biedronki)

dodatkowo:
  • masa krówkowa
  • orzechy włoskie



Z podanych składników na ciasto szybko zagniatamy elastyczną kulę i dzielimy ją na dwie części. 
Każdą wylepiamy duże blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Połowę mleka gotujemy, a w drugiej rozpuszczamy budynie i cukier.
Wylewamy do gotującego mleka i po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej ostudzony budyń i żelatynę.  
Przygotowaną masę wylewamy na jeden placek, przykrywamy drugim, który smarujemy masą krówkową.
Na wierzchu posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego.


2 komentarze: