środa, 28 lutego 2018

Karpatka z kremem malinowym

Zima niestety nie chce nas opuścić, a przy takiej temperaturze, to nie wiem jak Wam, ale mi się w ogóle nie chce wychodzić z domu...A siedząc w domu ciągle myślę o jedzeniu i o tym co nowego upiec:) Nie ma to jak domowe ciasto💜 
Myślę, że tradycyjną karpatkę wszyscy znają, ale u mnie w nieco innym wydaniu. Postanowiłam do kremu budyniowego dodać frużelinę malinową i powiem Wam, że bardzo posmakowała mi ta wersja. Zapraszam do spróbowania:) 





Składniki (blaszka 23/33 cm):
ciasto:
mąka pszenna 1 szklanka,
jajka 5 szt,
masło 125 dag,
woda 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

krem:
budyń waniliowy 1 opakowanie,
mleko 500 ml,
masło 200 g,
cukier kryształ 0,5 szklanki,
maliny mrożone 250 g,
cukier puder 4 łyżki,
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki,
woda 3 łyżki,

dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy,
bułka tarta do wysmarowania formy,
cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
Ciasto: Wodę z masłem stawiamy na palnik i mieszamy do momentu aż masło się rozpuści. Dodajemy mąkę pszenną i gotujemy przez cały czas mieszając przez 5 min. Ciasto powinno być bez grudkowe i powinno odchodzić od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy pałką lub mikserem. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i pieczemy w temp. 180 st.C przez 20-30  min. aż ciasto zbrązowieje. W ten sam sposób postępujemy z drugim ciastem. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczone ciasta wystudzić.
Krem: 1,5 szklanki mleka wraz z cukrem kryształem stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy rozpuszczony proszek i intensywnie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. 
Maliny wkładamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu wraz z cukrem pudrem aż się rozpuszczą. Maliny należy co jakiś czas pomieszać. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do malin. Zagotowujemy, następnie przecieramy przez sito, aby frużelina była bez pestek. Odstawiamy do ostygnięcia.  
Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy. Następnie do masy dodajemy po łyżce ostygniętej frużeliny.
Ciasto przekładamy masą i schładzamy w lodówce. Następnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy:) 
Smacznego:)  


3 komentarze: