poniedziałek, 26 lutego 2018

Ciasto drożdżowe maślane z migdałami

Ciasto drożdżowe puszyste, miękkie i mega smaczne. Całość posypana migdałami, które po upieczeniu są chrupiące. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy w raju. Uwielbiam takie ciasta i zapach w domu, kiedy się je piecze.
Może i Wy skusicie się na kawałek drożdżówki :)
Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.

Ciasto
500 g mąki pszennej
2 jajka lekko roztrzepane
200 ml ciepłego mleka
125 g cukru
80 g roztopionego masła
1/4 łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży


Dodatkowo
4 łyżki cukru kryształu
60 g masła
150 g płatków migdałowych

Do miski wsypać mąkę pokruszyć drożdże i posypać cukrem, wlać ciepłe mleko i poczekać chwilę aż drożdże zaczną rosnąć. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, a następnie wyrobić ciasto podsypując jedynie dwoma łyżkami mąki. Ciasto powinno odchodzić od rąk. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce nakrywając ściereczką aż ciasto podwoi swoją objętość.
Rozwałkować ciasto na prostokąt i przełożyć  na blaszkę (23x38 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Po tym czasie  palcem porobić wgłębienia tak jak pokazano na zdjęciu i w każdy dołek włożyć odrobinę masła.
Całość posypać płatkami migdałowymi i cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem do momentu aż ciasto będzie lekko brązowe. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze surowe.

ciasto drożdżowe maślane z migdałami



1 komentarz: