LADING

pełnoziarniste owsiane naleśniki z bananem i borówkami

Te pełnoziarniste owsiane naleśniki z bananem  i borówkami są przepyszne! Puszyste, delikatnie słodkie od banana i bardzo zdrowe. Dzieci za nimi przepadają!

Pełnoziarniste owsiane naleśniki z bananem i borówkami

Sezon na katar i kaszel trwa. Całe szczęście w tym roku w okresie jesienno-zimowym nie spotkało nas nic gorszego niż ten katar i kaszel. Od kilku dni jesteśmy wszyscy nieco osłabieni, dlatego przedszkolaki zostały w domu. Plus dochodzą nas słuchy, że w przedszkolu szaleje zapalenie płuc i grypa. Sami rozumiecie, że szkoda ich posyłać – ZAPALENIE PŁUC? GRYPA? ?????

Także trochę się kisimy w domu ale dzieciaki są szalenie kreatywne i nie ma nudy. Wczoraj robiliśmy chipsy z marchewki //oddolna inicjatywa//, dziś tort z bananów wg przepisu Jamie’go Olivera //również oddolna inicjatywa//. Na koniec upiekliśmy najlepszy w naszej karierze chleb orkiszowy. Ale o tym zapewne przeczytacie w innym wpisie bo chleb udał się perfekcyjnie.

Co się zyskuje gdy dzieci zostają w domu na tzw. chorobowym? Ja odkryłam tym razem coś bardzo fajnego: można z nimi zjeść królewskie śniadanie. Takie bez pośpiechu ze wszystkimi rytuałami i w ogóle. Talerze na //posprzątany!!// stół, sztućce, kawa dla mamy, picie dla dzieci, każdy sobie siada i w swoim tempie zajada. Ale to fajne!

Pełnoziarniste owsiane naleśniki z bananem i borówkami

W takiej to atmosferze i okolicznościach na naszym stole wylądowały pełnoziarniste owsiane naleśniki z bananem i borówkami. Od razu muszę wam powiedzieć, że to absolutne mistrzostwo świata wśród puszystych naleśników. Rozpływają się w ustach. Są dyskretnie słodkie (co zawdzięczają bananom) ale nie zanadto. Lekko kwaśne borówki idealnie współgrają z owsiano-bananowym ciastem.

Co jeszcze? Są bardzo sycące. Zjadłam 2 sztuki i czułam się najedzona przez ponad 3 godziny.  Moim dzieciom bardzo smakowały, jadły je ze smakiem nawet na zimno.

Yhy, wygląda na to, że was nie ominą pełnoziarniste owsiane naleśniki z bananem i borówkami!

Pełnoziarniste owsiane naleśniki z bananem i borówkami

pełnoziarniste owsiane naleśniki z bananem i borówkami
 
8-9 sztuk
Składniki
  • 1 filiżanka mąki pszennej
  • ¾ filiżanki mąki orkiszowej
  • ¾ filiżanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ filiżanki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 jajko kurze "0"
  • puree z 1 banana
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 filiżanki dowolnego mleka
  • 1 filiżanka mrożonych lub świeżych borówek
Przygotowanie
  1. W średniej misce łączymy wszystkie suche składniki, w większej misce mokre (bez oleju).
  2. Delikatnie dodajemy suche do mokrych mieszając sylikonową szpatułką. Uwaga nie można ciasta zanadto mieszać bo naleśniki wyjdą twarde. Powinno wystarczyć 10-15 kolistych ruchów do połączenia masy.
  3. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżeczki oleju smażymy naleśniki, wykładając każdorazowo po 2 łyżki ciasta. Na wierzch każdego smażącego się naleśnika wykładamy po około 10-15 borówek.
  4. Gdy na wierzchu ciasta zaczną pojawiać się bąbelki, przerzucamy naleśnik na drugą stronę. Z każdej strony smażymy nie dłużej niż 1-2 minuty.
  5. Podajemy na ciepło z owocami.

In a small bowl, combine flour, oats, baking powder, baking soda, salt, and sugar. In a separate bowl, whisk sour cream, egg, mashed banana, vanilla, and milk until smooth. Very gently, fold flour mixture into liquid until batter is just combined. Working in batches, drop batter by 1/4-cupfuls on a greased skillet over medium-high heat. Sprinkle 1-2 tablespoons blueberries per pancake on tops. Once bubbles form on tops, flip pancakes and cook on opposite side 1-2 minutes. Repeat with remaining pancake batter and blueberries. Keep pancakes warm until ready to serve. Serve warm with maple syr

 

 

(1) Comment

Leave a Comment

: