X

Czego szukasz?

Przepis
DróbWalentynkiZupy

Domowa zupa PHO

Zupa Pho – czyli wietnamski rosół. Bardzo lubię tą zupę, dlatego postanowiłem przygotować ją w domu. Wyszła pyszna, więc spieszę czym prędzej i dzielę się z Wami przepisem. Do wykonania jej potrzebujecie przypraw, których możecie nie mieć na co dzień w domu, więc zanim się za nią zabierzecie czeka Was wyprawa do sklepu. Ale warto! 

Domowa zupa PHO

Składniki:

  • 300g skrzydełek z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 50g świeżego imbiru
  • 1 główka czosnku
  • 4 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 kawałki cynamonu
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 250g makaronu ryżowego
Do dekoracji:
  • Prażone ziarna sezamu
  • Liście kolendry
  • Kiełki fasoli mung
  • 1 papryczka chili
  • ½ limonki

Przygotowanie:

Krok 1:

Do garnka wlej 3l zimnej wody. Włóż: skrzydełka, obraną marchew, cebulę opaloną nad palnikiem, imbir pokrojony w cienkie plastry, główkę czosnku przekrojoną na pół, goździki, anyż, cynamon.

Krok 2:

Gotuj na małym ogniu, kiedy pojawią się szumy usuń je łyżką. Następnie gotuj 2 godziny, w trakcie dodaj sos sojowy, sos rybny i pierś z kurczaka. Po dodaniu tych składników gotuj jeszcze 1 godzinę.

Krok 3:

W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu zagotowania.

Krok 4:

Wywar na zupę przecedź przez drobne sito. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry.

Krok 5:

Zupę PHO podawaj z makaronem ryżowym, plastrami kurczaka, prażonymi ziarnami sezamu, liśćmi kolendry, kiełkami fasoli mung, plastrami papryczki chilli oraz cząstką limonki.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również