lutego 16, 2018

Makaron w sosie śmietanowym z grzybami i szpinakiem!



Szybki pomysł na danie bez mięsa w piątek? Zawsze sięgam wtedy po makaron, który mój Luby bardzo lubi. Wszystkie posiłki z makaronem mają jedną wielką zaletę, robi się je bardzo szybko i na dobrą sprawę z kilku składników. Makaron lubi połączenie z serem, śmietanką lub mlekiem, świeżymi ziołami, dobra oliwą i czosnkiem. Wcale się nie dziwię, że Włosi tak bardzo pokochali pastę, a włoskie mamy przygotowują ją tak często. 
Dzisiaj bardzo prosty pomysł na obiad - makaron w sosie śmietanowo- serowym z podgrzybkami i szpinakiem. Mąż mówi, że pycha!





PRZEPIS NA MAKARON W SOSIE ŚMIETANOWO- SEROWYM Z PODGRZYBKAMI I SZPINAKIEM


składniki:

- 3 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g mrożonych prawdziwków i podgrzybków
- 4 garście szpinaku
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietanki
- 1 jajko
- ser żółty wedle uznania u mnie parmezan około 80 g
- sól, pieprz

Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i cebulkę dodaj grzyby i smaż przez 15 minut.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Mleko, jajko i śmietankę wymieszaj ze startym serem w osobnej misce.
Na patelnie dodaj ugotowany makaron i zalej masą śmietanowo -serową.
Całość mieszaj aż zgęstnieje, dodaj umyty świeży szpinak i smaż jeszcze kilka minut.
Gotowe!

Przed podaniem oprósz serem!
Smacznego!






3 komentarze:


  1. cudowne danie, to są moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem fanką makaronów a ten jest przepyszny! U mnie zamiast parmezanu-mozzarell. I mamy sezon na grzyby więc użyłam świeżych zamiast mrożonych :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI