Znacie klasyczną, gęstą zupę o smaku brokuła i sera cheddar? U nas króluje jej zdrowsza, choć równie pyszna wersja! Jest kremowa, delikatnie serowa, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu. Jako bazy, możecie użyć dowolnego bulionu, np. tego na bazie domowych kostek rosołowych, można ją doprawić pod swój smak i z powodzeniem zmieniać proporcje. Sprawdzi się tu brokuł świeży, ale także mrożony, więc można ją przygotować o każdej porze roku!
Zdrowa zupa brokułowo-serowa
Drukuj przepisSkładniki
► ziemniaki [500 g]
► brokuły (świeże lub mrożone) [500 g]
► mleczko kokosowe [400 ml / 1 puszka]
► płatki drożdżowe lub parmezan [4 łyżki]
Dodatkowo:
► bulion warzywny [2 l]
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
► sól i pieprz [do smaku]
Przygotowanie
- Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz umyte i pokrojone brokuły zalać bulionem i gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 min).
- Po upływie tego czasu, dodać mleczko kokosowe, płatki drożdżowe i zamieszać.
- Doprawić do smaku.
- Zupa jest już gotowa, ale by była bardziej kremowa można krótko zmiksować ją blenderem ręcznym, aby część była zblendowana, a część nadal w kawałkach.