Desery Przepisy

Idealne Red Velvet

Walentynkowego szale艅stwa ci膮g dalszy! Tym razem s艂odko艣ci i to nie byle jakie 馃槈 Red Velvet, ciasto znane chyba wszystkim. Kolejny przysmak, kt贸ry przyw臋drowa艂 do nas ze Stan贸w Zjednoczonych i kusi nas swoim krwistoczerwonym kolorem. Tradycyjnie przek艂adany nadzieniem na bazie kremowego serka z pewno艣ci膮 zrobi wra偶enie nie tylko na mi艂o艣nikach tort贸w. Ten przepis na bank stanie si臋 jednym z Waszych ulubionych, tak by艂o w moim przypadku. Znaleziony przypadkiem, lekko zmieniony, niesamowicie pyszny. Ciasto jest tak delikatne, i tak wilgotne, 偶e nie b臋dziecie mogli si臋 mu oprze膰! W sam raz na walentynkowe kuszenie 馃槈 Sprawd藕cie sami!

Sk艂adniki:

Na ciasto:

  • 280 g m膮ki pszennej
  • 2 艂y偶ki kakao
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 110 g mas艂a
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie
  • 225 ml ma艣lanki
  • 1 艂y偶eczka czerwonego barwnika do 偶ywno艣ci ja u偶y艂am w proszku
  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
  • 1 艂y偶eczka octu 5%

Na krem:

  • 250 ml 艣mietany krem贸wki
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru

Spos贸b wykonania:

  • W misce mieszamy ze sob膮 m膮k臋, kakao, s贸l i barwnik (je偶eli tak jak ja u偶ywacie barwnika w proszku). W oddzielnej misce miksujemy mas艂o z po艂ow膮 cukru, a偶 masa odrobin臋 si臋 po艂膮czy i delikatnie zblednie. Dorzucamy pozosta艂y cukier i mieszamy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
  • Do masy dodajemy ekstrakt waniliowy i pojedynczo jajka, dobrze miksuj膮c po ka偶dym dodaniu. Wsypujemy m膮k臋 partiami, nast臋pnie dolewamy ma艣lank臋 (je偶eli u偶ywacie barwnika w 偶elu wymieszajcie go z ma艣lank膮 przed dodaniem jej do masy). Wszystko razem miksujemy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. W ma艂ej miseczce szybko 艂膮czymy ze sob膮 sod臋 i ocet, nast臋pnie dolewamy je do naszego ciasta i ponownie mieszamy.
  • Mas臋 przelewamy do dw贸ch tortownic wysmarowanych mas艂em. Nasze ciasta wk艂adamy do piekarnika rozgrzanego do 180潞C i pieczemy 25-30 minut lub do momentu, w kt贸rym wyka艂aczka w艂o偶ona w 艣rodek wyjdzie sucha. Ciasta lekko studzimy w formach, nast臋pnie wyjmujemy je z blaszek by ca艂kiem ostyg艂y. Mo偶emy te偶 upiec ciasto "na raz" i potem podzieli膰 je na warstwy, wtedy jednak trzeba wyd艂u偶y膰 czas pieczenia.
  • Przygotowujemy nasz krem. W misce ubijamy krem贸wk臋 i mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i wszystko razem mieszamy. Tak powsta艂ym kremem przek艂adamy nasze ciasto i dekorujemy je r贸wnie偶 z zewn膮trz. Gotowe!
Drukuj przepis

1 Comment

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Oce艅 przepis