lutego 12, 2018

Domowa granola! Nie kupisz już gotowej!








Najlepsza domowa granola, z dużą ilością bakalii, orzechów, migdałów, z płatkami owsianymi, nasionami chia, ziarnami słonecznika i liofilizowaną żurawiną. Nic nie pobije granoli, którą robię sama w domu. Jeśli do tej pory nie robiłaś granoli to koniecznie zrób, nigdy już nie kupisz sklepowej.


PRZEPIS NA GRANOLĘ:

- 2 szklanki płatków owsianch
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1/2 szklanki płatków żytnich
- 1/2 szklanki nasion chia
- 1/3 szklanki słonecznika
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca i migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- około 20 daktyli posiekanych
- 2 -3 łyżki ziaren dyni
- 1/3 szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy lub miodu
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki rodzynek

W/w składniki wymieszaj w misce dodaj podgrzany w rondelku olej koksowy i syrop klonowy, całość wymieszaj dokładnie, wyłóż na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
Całość wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni. 
Co 5 minut przemieszaj zawartość na blaszce. 
Granola ma być lekko złota, nie może się przypalić!

Do wystudzonej granoli dodaj poniższe składniki, całość wymieszaj i umieść w puszce czy słoju.

- około 10 moreli suszonych bez siarki, posiekanych
- 1/2 szklanki liofilizowanej żurawiny
- 1/2 szklanki suszonych wisni
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny

Smacznego!







1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI