Kanapkowe smarowidła cz.2

Wystarczy zmieszać ze sobą zaledwie kilka składników, by urozmaicić zwykłą kanapkę. Zamiast masła można posmarować chleb pastą lub warzywnym smalcem, udekorować jajkiem i świeżymi warzywami – im więcej kolorów, tym zdrowiej i smaczniej!

Desktop31

Pasta twarogowa z rybą wędzoną

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 100 g wędzonej makreli
  • 3 – 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 ząbka czosnku (opcj.)
  • szczypiorek do posypania

Twaróg rozgnieć widelcem lub zblenduj. Następnie zmieszaj z makrelą, cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem. Pasty nie trzeba doprawiać – makrela nada jej odpowiedniego smaku.

 

Pasta twarogowa z pistacjami i awokado

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 spore awokado
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki
  • 1 łyżka oleju
  • garść pistacji (bez soli)
  • sól, pieprz

Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, skrop cytryną i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj pokruszony twaróg, olej, szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekane pistacje. Dobrze wymieszaj.

 

Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki

  • 1 i 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta chilli
  • pieprz, sól

Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, posmaruj olejem i piecz na blaszce w 170 °C przez 25 minut. Po ostudzeniu zdejmij skórkę i przełóż do pojemnika blendera razem z ciecierzycą. Następnie dodaj czosnek, chilli, pieprz i sól i dokładnie zblenduj. Na końcu wsyp natkę pietruszki i dobrze wymieszaj.

 

Fasolowy smalec

  • 400 g białej fasoli z puszki lub 250 g ugotowanej
  • 1 spora cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Fasolę odcedź, ale pozostaw kilka łyżek zalewy. Przygotowane składniki rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Gdyby pasta wyszła za sucha, dolej zalewy z puszki.

 

Smalec z orzechów nerkowca

  • 2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1 duża cebula
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 1 małe jabłko
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 3 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • ok. 0,25 szkl wody
Nerkowce zalej wodą i odstaw na godzinę. Cebulę pokrój w małą kostkę i zeszklij na oleju razem z majerankiem, lubczykiem i rozgniecioną czarnuszką. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek oraz jabłko. Całość duś aż do zredukowania ilości płynu. Orzechy odcedź i zblenduj z połową szklanki oleju. Powstałą masę zmieszaj dokładnie z uduszoną cebulą z jabłkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
LOGO
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
a.l.
a.l.
6 lat temu

Świetne pomysły! Smalcu roślinnego jeszcze nie jadłam… 😀

Miki
Miki
6 lat temu

Świetne pomysły! Na pewno wypróbuję w swojej kuchni!

Magda
Magda
5 lat temu

Pasta z pieczonej papryki – mega <3

Anka
Anka
5 lat temu

Smalec z fasoli – obłędny:)

Irena
Irena
5 lat temu

Hmm ciekawe propozycje…