DOMOWE BURGERY

SKŁADNIKI:

  • bułki domowej roboty klik
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki maggi
  • starty żółty ser
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki octu
  • olej kokosowy
  • masło
  • przyprawy (wędzona papryka, curry, kebab&shoarma, sól, pieprz)
PRZYGOTOWANIE:
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, curry, ząbkiem czosnku).
Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki wchłonęły w mięso.
Koncentrat pomidorowy, musztardę i maggi łączymy razem, doprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę, cebulę, 2 ząbki czosnku smażymy na maśle z dodatkiem oleju kokosowego.
Kiedy warzywa zmiękną dodajemy ocet, wędzoną paprykę, kebab&shoarma, sól, pieprz, maggi).
Smażymy do złotego koloru.
Mięso smażymy na oleju do momentu aż się zarumieni.
Bułkę do burgera smarujemy sosem pomidorowo-musztardowym, wykładamy warzywa, mięso oraz ser.
Wszystko najlepiej polać ulubionym sosem, ja użyłam sosu czosnkowego.


Komentarze

Popularne posty