Kruche chrusty


Kochani to już końcówka, naszego karnawału. Jednak w Tłusty Czwartek przy ogromie słodkości w postaci chrustów, faworków czy pączków wypróbujcie przepis na kruche chrusty, a może delikatne ciasteczka w kształcie rombów. Są pychaa! 

porcja ok 50 chrustów

Składniki: 
1 jajko
80 g masła roztopione
50 g cukru
2,5 łyżki rumu
250 g mąki
5 łyżek mleka
szczypta soli 

1 l oleju do smażenia 
cukier puder do posypania

Przygotowanie: 
masło utrzeć z cukrem, rumem i jajkiem na pianę. Na stolnicy przesiać mąkę i dodać szczyptę soli, zrobić zagłębienie i wlać w zagłębienie mleko oraz mieszankę maślaną. Wszystko zagnieść na gładkie ciastko.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm, następnie wycinamy radełkiem romby.  

Smażymy chrusty z obu stron na złocisty kolor w rozgrzanym tłuszczu na 180 C. 

Chrusty posypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty