Makaron zawsze jest dobrym pomysłem na szybki obiad. Sycący i łatwy w przygotowaniu na pewno wyjdzie nawet tym najmniej zaawansowanym w trudnej sztuce gotowania 😉 Tym razem proponuję makaron z kurczakiem po tajsku, czyli w pysznym sosie na bazie masła orzechowego, imbiru i pikantnego chilli. Taka micha zachwyci każdego domownika, polecam na pyszny obiad w zabieganym dniu.
Scroll down for recipe in English
Tajski makaron z kurczakiem
(4-6 porcji)
Składniki:
- 450 g piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie paski
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 350 g makaronu typu spaghetti
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
- 1 marchewka, starta na tarce
- 2 dymki, posiekane
- 3 łyżki posiekanych liści kolendry (plus ekstra do podania)
- 1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych, posiekanych
Składniki na sos:
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka imbiru, startego
- 1-3 łyżeczki pikantnego sosu chilli (srirarcha, tabasco …)
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
Przygotowanie:
- Umieść wszystkie składniki sosu w miseczce i dokładnie wymieszaj.
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź (zachowaj 1 szklankę wody z gotowania).
- W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu olej, włóż kurczaka i podsmaż do zarumienienia. Dodaj paprykę, marchewkę, kolendrę i czosnek i podsmaż, mieszając, przez 5 minut, aż papryka lekko zmięknie.
- Wmieszaj sos, makaron, dymkę i orzeszki ziemne i podgrzewaj przez następne 2-3 minuty, aż całość się podgrzeje. Dodaj wody z gotowania makaronu jeżeli całość będzie zbyt sucha.
- Posyp kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi i podawaj.
Smacznego!
English version
Thai noodles with chicken
(4-6 servings)
Ingredients:
- 450 g chicken breasts cut into thin strips
- 1 tablespoon vegetable oil
- 3 cloves garlic, minced
- 350 g spaghetti noodles
- 1 red bell pepper, cut into thin strips
- 1 carrot, shredded
- 2 green onions, chopped
- 3 tablespoons cilantro leaves chopped (plus more for garnish)
- 1/4 cup toasted peanuts, chopped
Ingredients for the sauce:
- 1/4 cup peanut butter
- 1/4 cup hot water
- 3 tablespoons light soy sauce
- 2 tablespoon brown sugar
- 2 cloves garlic, minced
- 1 tablespoon ginger, grated
- 1-3 teaspoon hot chilli sauce (srirarcha, tabasco…)
- juice of 1/2 lime or lemon
Preparation:
-
Place all sauce ingredients in a bowl and mix until combined.
-
Cook pasta according to package directions and drain (reserve 1 cup pasta water before draining).
-
Meanwhile, heat oil in a large pan over medium high heat, add chicken and cook until browned on all sides. Add the bell pepper, carrots, cilantro and garlic and stir fry for 5 more minutes.
-
Mix in the sauce, noodles, green onion, and peanuts (add some of the pasta water as needed) and cook for next 2-3 minutes until heated through.
-
Garnish with cilantro and roasted peanuts and serve.
Enjoy!
Marcin says
O, bardzo ciekawe. Wydaje się być szybkie i proste w przygotowaniu. Idealne na zapracowany dzień w środku tygodnia, na pewno tego spróbuję 😉
Pozdrawiam
Ef says
Przygotowałam, żeby wreszcie zjeść coś „innego”. Jest pyszne! 🙂