X

Czego szukasz?

Przepis
DeseryTłusty czwartek

Oponki z ciasta parzonego

Oponki z ciasta parzonego to idealna propozycja na tłusty czwartek! Jeśli nie macie ochoty smażyć pączków, oponki będą dla Was fantastyczną alternatywą. I pomimo, że to tłusty czwartek, oponki tłuste nie będą, bo przygotowałem pieczoną wersję tego deseru. Są pyszne, delikatne i aż rozpływają się w ustach. Szybko się robią, ale jeszcze szybciej znikają. 

Oponki z ciasta parzonego

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka spirytusu lub np. wódki
  • 1 łyżeczka cukru np. białego

Przygotowanie:

Krok 1:

Zagotuj wodę z masłem. Następnie wsyp porcjami mąkę. Mieszaj cały czas, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

Krok 2:

Następnie zacznij dodawać po kolei jajka, cały czas ucierając. Kiedy masa będzie jednolita, wlej spirytus i wsyp cukier. Jeszcze raz, szybko zamieszaj.

Krok 3:

Wyciskaj przez szprycę na papier do pieczenia. Piecz w 170°C przez 30-40, aż będą suche.

Oponki z ciasta parzonego możesz podać posypane np. cukrem pudrem lub polane lukrem. A jeśli masz ochotę, możesz przekroić je na pół i wypełnić kremem lub np. dżemem. 

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również