» Przepisy » Ciasta i ciastka » Ciasta drożdżowe » Pączki tradycyjne - jak *u Babci*

Pączki tradycyjne - jak *u Babci*


  
1 5 5 12
2018-02-02
180 minut
trudne
Porcje: około 20 pączków
Kuchnia europejska
Pączki tradycyjne - jak *u Babci*

Już za chwilę tłusty czwartek :) Nie wiem jak Ty, ale już nie mogę się doczekać, żeby zjeść przepysznego tradycyjnego pączka. Takiego z różaną konfiturą, ze słodkim lukrem i aromatyczną skórką pomarańczową. Puszystego, lekkiego jak chmurka, z jasną obwódką dookoła. Smażonego na smalcu, jak robiła to moja Babcia Regina. Mam po prostu wielką chęć na pączka doskonałego :) Dlatego właśnie powstał ten przepis na pączki tradycyjne.

Czy wiesz, że tłusty czwartek ma swoje korzenie w starożytnym Rzymie? Świętowano wówczas odejście zimy i witano nadchodzącą wiosnę. Wtedy też powstały pierwsze pączki, które smażono z ciasta chlebowego. W Polsce także świętowano taki tłusty dzień, ale zwyczaj jedzenia pączków na słodko pojawił się dopiero w XVI wieku. W niektórych pączkach cukiernicy umieszczali orzech lub migdał. Ten, kto go znalazł, miał cieszyć się szczęściem i dostatkiem przez cały rok :)

Jeżeli naszła Cię już ochota na pączka doskonałego, ten tradycyjny przepis jest dla Ciebie :) Poznaj kilka sekretów, a pączki na pewno Ci się udadzą. Pamiętaj, że pączki robi się z ciasta drożdżowego, dlatego postępuj zgodnie z zaleceniami w tego rodzaju wypiekach.

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Najważniejszym składnikiem są drożdże, dlatego powinny być bardzo dobrej jakości. Właśnie takie są Drożdże Babuni do słodkich wypieków, których użyłem do przygotowania tych przepysznych pączków tradycyjnych. Te drożdże powstały z myślą o zawsze udanych słodkich wypiekach. Są to specjalnie wyselekcjonowane szczepy drożdży, które rewelacyjnie czują się w słodkim środowisku. Ciasto na Drożdżach Babuni do słodkich wypieków jest łatwe, super wyrasta i jest bardzo, bardzo puszyste. Z Drożdżami Babuni do słodkich wypieków zrobienie doskonałych pączków tradycyjnych jest samą przyjemnością :)

Pamiętaj również, że zbyt dużo cukru może być przyczyną przypalenia pączków. A tego nie chcesz, prawda? :) Kontroluj temperaturę smażenia. Pączki nasiąkną zbyt dużą ilością tłuszczu, jeżeli smalec będzie miał za niską temperaturę. Natomiast za wysoka spali pączki z wierzchu, a w środku nadal będą surowe. Do ciasta dodaj odrobinę spirytusu, a pączki nie będą tak bardzo chłonęły tłuszczu. Lukrem polej jeszcze ciepłe pączki, a ten cudownie się po nich rozpłynie. I to jest cała wiedza potrzebna do zrobienia doskonałych pączków tradycyjnych :)

Jak dobrze wiesz, zawsze używam produktów świeżych i naturalnych, bez konserwantów i chemicznych dodatków. Cenię jakość, bo wiem, że potrawy i desery będą po prostu najlepsze. To takich produktów należą Drożdże Babuni do słodkich wypieków, które zawsze mam w lodówce. Świetnie sprawdzają się w najróżniejszych wypiekach :)

Ty też możesz pokazać, co potrafisz i usmażyć przepyszne pączki według tego tradycyjnego przepisu. Po prostu zostań Mistrzem Domowych Wypieków. A z Drożdżami Babuni do słodkich wypieków na pewno Ci się uda :)

Przepis na pączki tradycyjne znajdziesz także na fanpage'u Mistrzowie Domowych Wypieków na Facebooku oraz na stronie www.drożdżebabuni.pl. Zapraszam :)


Składniki na pączki tradycyjne - jak *u babci*

50 dag mąki
10 dag cukru + 1 łyżka do rozczynu
7 dag masła
5 dag Drożdży Babuni do słodkich wypieków
3/4 szklanki ciepłego mleka
4 żółtka
2 jajka
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki spirytusu (nie jest jednak bezwzględnie konieczny)
1 łyżeczka soli

do smażenia
1 kg smalcu (możesz też użyć oleju, ale na smalcu są najlepsze)

lukier:
1 szklanka cukru pudru (ok. 12 dag)
2 łyżki soku z cytryny

do podania:
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie dania pączki tradycyjne - jak *u babci*

...

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj rozczyn. Drożdże Babuni do słodkich wypieków pokrusz i przełóż do miseczki. Dodaj 4 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
  3. W rondelku rozpuść masło.
  4. Jajko i żółtka utrzyj z cukrem.
  5. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj sól i wymieszaj.
  6. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Powoli wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj jajka ubite z cukrem. Wyrabiaj mikserem przez 7 minut, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
  7. Dodaj masło, pastę waniliową i spirytus. Wyrabiaj kolejne 5 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  8. Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż ciasto i chwilę wyrabiaj rękoma, aby pozbyć się pęcherzy powietrza.
  9. Odrywaj kawałki ciasta o wadze ok. 5 dag. Porcje ciasta spłaszczaj w dłoni, nakładaj po 1 łyżeczce konfitury i dokładnie sklejaj, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie smażenia. Formuj kulki i odkładaj pączki na stolnicę posypaną mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
  10. Przygotuj lukier. Cukier puder dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny.
  11. W dużym i szerokim garnku rozpuść smalec. Idealna temperatura gorącego smalcu powinna wynosić ok. 175 stopni. Smaż w nim pączki z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  12. Jeszcze ciepłe pączki polej lukrem cytrynowym i posyp skórką pomarańczową. Przestudzone pączki możesz też posypać cukrem pudrem.



Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 1

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 2

Przygotuj rozczyn. Drożdże Babuni do słodkich wypieków pokrusz i przełóż do miseczki.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 3

Dodaj 4 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 4

W rondelku rozpuść masło.
Jajko i żółtka utrzyj z cukrem.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 5

Dobrze wyrośnięty zaczyn wygląda właśnie tak.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 6

Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj sól i wymieszaj.
Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Powoli wymieszaj łyżką.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 7

Na koniec dodaj jajka ubite z cukrem.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 8

Wyrabiaj mikserem przez 7 minut, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 9

Dodaj masło, pastę waniliową i spirytus.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 10

Wyrabiaj kolejne 5 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 11

W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 12

Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż ciasto i chwilę wyrabiaj rękoma, aby pozbyć się pęcherzy powietrza.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 13

Odrywaj kawałki ciasta o wadze ok. 5 dag. Porcje ciasta spłaszczaj w dłoni, nakładaj po 1 łyżeczce konfitury i dokładnie sklejaj, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie smażenia.
Formuj kulki i odkładaj pączki na stolnicę posypaną mąką.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 14

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 25 minut.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 15

W dużym i szerokim garnku rozpuść smalec. Idealna temperatura gorącego smalcu powinna wynosić ok. 175 stopni. Smaż w nim pączki z obu stron na złoty kolor.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 16

Smażenie pączka powinno trwa od 45 do 60 sekund z każdej strony.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 17

Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - etap 18

Jeszcze ciepłe pączki polej lukrem cytrynowym i posyp skórką pomarańczową. Przestudzone pączki możesz też posypać cukrem pudrem.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Pączki tradycyjne - jak *u Babci* - komentarze

~zawadzki@gmail.com
~zawadzki@gmail.com
17.03.2022 12:13
Można je w wodzie gotować? zamiast smażyć w oleju.
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
18.03.2022 18:50
Nie można :)
~Aga
~Aga
28.02.2019 14:27
50 dag mąki to nie za mało? Wyszło strasznie płynne.
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
1.03.2019 12:00
Hej Aga :) Ciasto powinno być prawie płynne, jeśli Twoje jest zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki.
~Gość
~Gość
27.02.2019 12:58
Czy mozna uzyc drozdze babuni tradycyjne
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
1.03.2019 12:04
Hej Gościu :) Można :)
~Żaneta
~Żaneta
21.02.2019 12:08
Z tego przepisu ile wychodzi pączków
~Ania, MniamMniam.pl
~Ania, MniamMniam.pl
21.02.2019 12:53
Żaneta - Około 20 pączków. Uśmiechy łap :)
~Natalia
~Natalia
30.01.2019 15:45
Wspaniały przepis, zrobiłam pierwszy raz udały się znakomicie, niestety trochę się zagapiłam i ostatni wsad pączków trochę za bardzo się zrumienił. Ale co ważne pączki są leciutkie jak piórko, gdy się naciśnie po sekundzie wracają do "pionu" są takie jak powinny być, jakie robiła moja mama i babcia
~Marzena
~Marzena
24.02.2018 14:11
Genialny przepis i łatwy! Pierwsze w życiu pączki i sukces!!! Dziękuję, pączki przepyszne!
~Miśka
~Miśka
7.02.2018 09:37
Czy można upiec pączki bez nadzienia i dopiero po upieczeniu nadziac konfiturą? U Nas lubi się pączki np z kremem budyniowym albo bitą śmietaną.. a to moze nie przejsc w pieczeniu 😉
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
9.02.2018 11:34
Hej Miśka :) Można tak zrobić, jak piszesz :) Uśmiechy łap :)